Objavljeno: 9 Januar 2023 |
Posodobljeno: 9 Januar 2023

Kaj je analitična psihoterapija (psihoanaliza)?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth. sistemske psihoterapije

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Analitična psihoterapija (psihoanaliza) | Spoznaj

Kazalo vsebine članka

Kaj je analitična psihoterapija oziroma psihoanaliza

Analitična psihoterapija, znana tudi kot psihoanaliza, je oblika psihoterapije, ki uporablja raziskovanje misli, občutkov in izkušenj za razumevanje in razreševanje nezavednih konfliktov. 


Temelji na ideji, da imajo lahko nezavedne misli, občutki in želje pomembno vlogo pri posameznikovih psiholoških in čustvenih težavah.


Predlagano: Kaj je psihoterapija? 


Analitično psihoterapijo so razvili Sigmund Freud in drugi pionirji psihoanalize konec 19. in v začetku 20. stoletja. Freudove teorije o nezavednem umu ter vlogi spolnosti in agresije v človekovem vedenju so imele velik vpliv na razvoj psihoterapije in psihologije.


Ključni pojmi analitične psihoterapije so nezavedni um, obrambni mehanizmi ter vloge id, ega in superega. Nezavedni um je del uma, ki vsebuje misli, občutke in spomine, ki se jih trenutno ne zavedamo. Obrambni mehanizmi so psihološke strategije, ki jih ljudje uporabljajo, da bi se zaščitili pred mislimi in občutki, s katerimi se je pretežko spopasti. Id, ego in superego so trije deli psihe (ali osebnosti), ki sodelujejo pri posredovanju posameznikovih misli, čustev in vedenja.

Komu je namenjena

Analitična psihoterapija je lahko v pomoč ljudem s številnimi psihološkimi in čustvenimi težavami, vključno z:

V pomoč je lahko tudi ljudem, ki se spopadajo z življenjskimi spremembami ali iščejo osebno rast in razvoj.


Psihoanaliza je lahko dobra izbira za ljudi, ki želijo globlje razumeti svoje misli, čustva in vedenje in hkrati NI primerna za vsakogar – predvsem posameznike, ki iščejo hitro olajšanje simptomov ali ki jih ne zanima dolgoročni terapevtski proces. Prav tako morda ni najboljša izbira za ljudi, ki se spopadajo s hudimi težavami z duševnim zdravjem, ki zahtevajo intenzivnejše zdravljenje.


Na splošno je analitična psihoterapija lahko dobra izbira za ljudi, ki iščejo globlji in dolgoročnejši psihoterapevtski proces ter so se pripravljeni posvetiti času in trudu, ki sta potrebna za to vrsto terapije.

Koristi analitične psihoterapije

Analitična terapija lahko privede do globljega samozavedanja in samorazumevanja. Z raziskovanjem nezavednega uma lahko ljudje dobijo vpogled v svoje misli, občutke in vedenje ter se naučijo več o tem, kaj jih poganja. 


S psihoanalizo lahko izboljšamo tudi odnose in komunikacijo. Z boljšim razumevanjem lastnih nezavednih procesov se lahko ljudje naučijo učinkoviteje komunicirati ter bolj pristno in izpolnjujoče ravnati v odnosih.

Kako psihoanaliza deluje in kaj pričakovati

Na psihoterapevtskih srečanjih se običajno pogovarjamo o mislih, občutkih in izkušnjah v zaupnem okolju brez obsojanja. Psihoterapevt ustvari varen prostor, v katerem lahko stranka raziskuje svoj nezavedni um ter svobodno izraža svoje misli in občutke.


Z uporabo tehnik, kot so proste asociacije, analiza sanj in interpretacija, pomaga klinetu razumeti njene ali njegove nezavedne procese, psihoterapevt pa lahko ponudi tudi razlage in vpoglede, ki poglobijo razumevanje klientovega nezavednega uma.


Terapija lahko traja različno dolgo, odvisno od posebnih ciljev in potreb stranke. Analitična terapija je običajno dolgotrajnejša od drugih oblik psihoterapije, saj vključuje globlje in obsežnejše raziskovanje nezavednega uma.

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. sistemske psihoterapije

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Pimerjajte psihoterapevtske
pristope

Sistemska psihoterapija

Geštalt psihoterapija

Transakcijska analiza ali psihoterapija

Integrativna psihoterapija

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj