Objavljeno: 5 Januar 2023 |
Posodobljeno: 9 Januar 2023

Kaj je bipolarna osebnostna motnja?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt, klinični psiholog

Bipolarna osebnostna motnja | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je bipolarna osebnostna motnja

Bipolarna afektivna motnja ali na kratko bipolarna motnja, je duševna motnja, za katero so značilna ekstremna nihanja razpoloženja med obdobji depresije in manije, ki sta lahko tako hudi, da ovirata normalno delovanje osebe.


Bipolarno motnjo je težko diagnosticirati, saj so simptomi podobni simptomom drugih duševnih motenj. Po podatkih študije iz priznane Univerze v Cambridge-u, se bipolarna motnja pojavi pri približno 2,4 % celotne populacije1.

Manično depresivna motnja ali bipolarna motnja?

Ko je leta 1980 izšla tretja izdaja Diagnostičnega in statističnega priročnika duševnih motenj – DSM III, je bil izraz "manična depresija" spremenjen v bipolarna motnja. 


Izraza "manično-depresivna" in "manična" sta postala zelo stigmatizirana, zato naj bi njuna sprememba pripomogla k zmanjšanju slabih občutkov glede te duševne bolezni.

Vrste bipolarne motnje

Bipolarna motnja tip 1

Bipolarna motnja I je vrsta bipolarne motnje pri kateri ljudje doživljajo obdobja manije oziroma povišanega razpoloženja, energije in aktivnosti, ki traja vsaj en teden ali dlje. 


Ti simptomi so lahko tako hudi, da poslabšajo posameznikovo sposobnost delovanja v vsakdanjem življenju, osebe pa lahko v maničnem obdobju doživljajo tudi blodnje ali iracionalna prepričanja.

Bipolarna motnja tip 2

Bipolarna motnja II je manj intenzivna oblika v primerjavi s tipom I. Ljudje s to vrsto bipolarne motnje doživljajo hipomanijo (blažjo obliko manije) in obdobja intenzivnejše depresije.

Po ugotovitvah študij je:

 • svetovna stopnja razširjenosti bipolarne motnje tipa I v populaciji 0,6 %, bipolarne motnje tipa II pa 0,4 % – ne glede na etnično ali kulturno ozadje posameznikov17.
 • bipolarna motnja I pogostejša pri moških, bipolarna motnja II pa pogostejša pri ženskah2.

Ljudje z bipolarno motnjo I imajo lahko hude in nevarne manične epizode. Ljudje z bipolarno motnjo II pa so lahko dlje časa depresivni, kar lahko povzroči veliko težav.

Ciklotimična motnja ali ciklotimija

To je blažja oblika bipolarne motnje, ki vključuje ciklična nihanja razpoloženja, ki niso dovolj huda, da bi izpolnjevala merila za bipolarno motnjo tipa I ali tipa II.

Simptomi in znaki bipolarne motnje

Simptomov bipolarne motnje ni vedno lahko opaziti. Lahko so blagi ali hudi, pri nekaterih ljudeh pa se pojavijo le nekateri od simptomov. Za boljše razumevanje simptomov, je potrebno razločevati med znaki manije ali hipomanije ter na drugi strani znaki depresije.

Znaki manične epizode in hipomanija pri bipolarni motnji

Manične epizode so pogoste pri bipolarni motnji I, pogosti znaki in simptomi pa so:

 • Izrazito vznemirljivo in navdušeno razpoloženje, ki traja več kot en teden in je prisotno večino dneva skoraj vsak dan
 • Zmanjšana potreba po spanju
 • Nemirnost
 • Povečan zagon za določeno ciljno usmerjeno dejavnost
 • Razpoloženje in energičnost ni povezana z zdravili, prepovedanimi snovmi ali drugimi zdravstvenimi stanji
 • Begajoče misli in hiter ter velikokrat nerazločen govor
 • Raztresenost, nezmožnost osredotočanja in prehajanje iz ene teme na drugo
 • Povečano nagibanje k tveganim vedenjem

Hipomanija je značilna za vse tipe bipolarne motnje. Pogosti znaki in simptomi so:

 • Vznemirljivo in navdušeno razpoloženje, ki traja vsaj štiri dni in je prisotno večino dneva skoraj vsak dan
 • Prisotni so najmanj 3 simptomi manije
 • Svojci, prijatelji ali sodelavci lahko zaznajo spremembe v razpoloženju
 • Ni občutnih motenj v poklicnem ali vsakodnevnem življenju osebe
 • Hipomanični simptomi so neodvisni od delovanja zdravil, prepovedanih snovi ali drugega zdravstvenega stanja

Znaki depresivne epizode pri bipolarni motnji

Depresivne epizode so prisotne pri bipolarni motnji I in II, vendar niso nujne za postavitev diagnoze. Gre namreč za klasičnne simptome depresije, za diagnozo pri bipolarni motnji pa je potrbnih najmanj 5 izmed naslednjih znakov, ki so prisotni več kot 14 dni:

 • Občutek praznine, brezupnosti, žalosti, nizke vrednosti
 • Izguba zanimanja za aktivnosti
 • Občutek krivde ali ničvrednosti
 • Motnje spanja (na primer: nespečnost)
 • Upočasnjeno gibanje, premikanje in govorjenje
 • Zmanjšana koncentracija
 • Motnje hranjenja in spremembe v telesni teži
 • Samomorilne misli 

Vse o depresiji: Kaj je depresija? 

Je partner bipolarna oseba?

Življenje s partnerjem ali zakoncem, ki ima bipolarno motnjo, ni enostavno. Vaši odnosi so lahko napeti, vi pa se lahko začnete počutiti, kot da vam je ta oseba tuja. Kljub vsem preprekam obstajajo načini, da ostanete povezani in skupaj poskrbite, da bo vaš odnos ostal trden.


Preberi več: Je vajin partnerski odnos hladen in toksičen?

Podatki študij ugotavljajo, da bipolarna motnja povzroča nestanovitnost v odnosih. Obstajajo obdobja krepitve in slabitve odnosa8. Enako je pri načrtovanju družine ali poroke6 – včasih je bipolarna oseba evforična za gradnjo družine, spet drugič se tem temam lahko izmika ali jim nasprotuje.

Pomembno se je zavedati, da je vaš partner še vedno ista oseba, v katero ste se zaljubili, čeprav lahko bipolarna motnja spremeni njegovo vedenje in razmišljanje.


Kot prvo, je najpomembneje, da se vi in vaš partner izobrazite o sami motnji. Več o bipolarni motnji si lahko preberete v literaturi, ki smo jo zbrali na koncu tega članka. Ta vam bo pomagala bolje in podrobneje razumeti tip bipolarne motnje vaše ljube osebe, simptome (ko se bodo ti pojavili) in metode za spoprijemanje. 


Priporočljivo je tudi, da se o duševni motnji s partnerjem iskreno pogovorite. Če veste, na katere znake morate biti pozorni, lahko prepoznate simptome in sprejmete ukrepe, s katerimi preprečite, da bi se stanje poslabšalo. 


V kolikor so težave pri komunikaciji v odnosu ali zakonu že prisotne, vam svetujemo, da se s partnerjem udeležita partnerske psihoterapije ali zakonske psihoterapije.  


Tretji korak je, da prilagodite svoja pričakovanja, ki jih imate do svojega partnerja. Morda imate določena pričakovanja glede svojega partnerja ali zakonca – na primer, da bo vedno "na tekočem" ali da bo vedno sposoben produktivno obvladovati stres. Ta pričakovanja boste morda morali spremeniti ali jih nekoliko znižati, če boste želeli, da je vaša zveza funkcionalna.


Zelo verjetno se boste morali vključiti v proces zdravljenja, tako da boste redno spremljali partnerjevo vztrajnost z jemanjem zdravil in obiskovanjem psihoterapije. Vsekakor je nujno, da si stvari ne jemljete preveč k srcu. Pomembno je, da kljub težavam, ki jih ima partner poskrbite za sebe in se držite naslednjih smernic:

 1. Ne prevzemajte odgovornosti ali krivde za dejanja vašega partnerja. So posledica njegove ali njene duševne motnje in niso odraz vas kot osebe. 
 2. Če je možno, se poskušajte izogibati prevzemanju popolne odgovornosti pri skrbi za dom in družino, kot je na primer plačevanje položnic ali drugih gospodinjskih opravil.
 3. Poskrbite zase in za vaše dobro počutje. Življenje z bipolarnim partnerjem lahko negativno vpliva na vaše telesno in duševno zdravje. Poskrbite, da se boste dovolj gibali, se zdravo prehranjevali, imeli socialne stike z drugimi in se po potrebi udeleževali individualne psihoterapije, kjer boste lahko izlili svoja čustvena bremena. 

Kako pomagati osebi z bipolarno motnjo?

Življenje z osebo, ki trpi za bipolarno motnjo, je lahko zelo težko tudi za skrbnike, prijatelje in znance. V študiji, kjer so analizirali počutje primarnih skrbnikov oseb z bipolarnimi motnjami, je bila depresija med najmočnejšimi napovednimi dejavniki, ki jih doživljajo skrbniki v daljših časovnih obdobjih10.

Kot skrbnik, prijatelj ali znanec se najprej prepričajte, da ta oseba ve, da ste ji na voljo in da se lahko z vami pogovori o svojih občutkih. Prav tako jih morate spodbuditi, da poiščejo pomoč pri strokovnjakih, ki so specializirani za zdravljenje bipolarne motnje.

V primeru, da oseba zavrača obravnavo strokovnjaka, so lahko posledice zelo hude. Bipolarna motnja je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za samomor. V povprečju si življenje s samomorom vzame vsaka 14 oseba z bipolarno motnjo17. Pomembni dejavniki tveganja za samomor so9:

 • Osamljenost in samsko življenje
 • Predhodni poskusi samomora
 • Komorbidna ali pridružena psihiatrična motnja
 • Kazenska obsodba
 • Zdravljenje v psihiatrični bolnišnici

Prvi korak je, da se seznanite s simptomi bipolarne motnje, da boste vedeli, kaj lahko od te osebe pričakujete. Najbolje je, da poskusite tej osebi predlagati različne načine, kako se lahko sama spopade s svojimi simptomi. S tem ji boste dali občutek samostojnosti in nadzora nad lastnim življenjem in načrtom zdravljenja. 

Pomembno je tudi, da spodbujajte njeno ali njegovo zdravljenje. Svojec se bo morda jemanja zdravil ali obiskov psihoterapije najprej oklepal, ker bo mislil, da mu to ne bo pomagalo. 


Psihoterapevti svetujemo: Družinska psihoterapija 


Ljudje s hudimi primeri bipolarne motnje pogosto poiščejo zdravljenje šele pozneje v življenju, ker se sramujejo bolezni, zaradi katere se zdijo "nori" ali drugačni od vseh drugih. Ključno je, da jih v tem procesu spodbujate.

Zdravljenje in ali je bipolarna motnja ozdravljiva

Bipolarno motnjo običajno zdravimo s kombinacijo zdravil in psihoterapije. Pomagate si lahko tudi sami s spremembami življenjskega sloga, kot so zdrave prehranjevalne navade in redna telesna vadba, ki lahko sčasoma izboljšajo stabilnost razpoloženja brez negativnih stranskih učinkov.

Psihoterapija in bipolarna motnja

Pomemben del zdravljenja bipolarne motnje je tudi psihoterapija. Na terapevtskih srečanjih se lahko naučite, kako obvladovati simptome in preprečiti prihodnje epizode manije ali depresije.


Študije ugotavljajo, da je kombinacija farmakološkega in ne-farmakološkega zdravljenja – s psihoterapijo, povezana z boljšimi rezultati pri zmanjševanju simptomov bipolarne motnje3.


V drugi raziskavi so ugotovili, da se je stopnja ponovitve simptomov bipolarne motnje po opravljenem zdravljenju s psihoterapijo, zmanjšala za kar 40 %, pozitivne koristi pa so trajale tudi 1 leto po opravljenih srečanjih. 


Obstaja več različnih vrst psihoterapije, ki lahko pomagajo pri zdravljenju bipolarne motnje. Med njimi so kognitivno vedenjska terapija (KVT), medosebna ali individualna psihot erapija in dialektična vedenjska terapija. 


Profesor Univerze s Harvarda – dr. Zev Schuman-Olivier, kot obetaven način zdravljenja bipolarne motnje predstavlja tudi čuječnost oziroma terapijo čuječnosti. Ta vam pomaga, da se bolje zavedate svojih misli in čustev, kar izboljša vaše možnosti za obladovanje svojih emocij in odzivov do drugih11.


Vse o čuječnosti: Kaj je čuječnost?

Zdravila

Za zdravljenje manije, depresije in tesnobe, povezanih z bipolarno motnjo, se lahko uporabljajo zdravila, kot so:

 • Stabilizatorji razpoloženja, vključno z litijem in antikonvulzivi, kot je valproat. 
 • Antipsihotiki
 • Antidepresivi

Zdravila se lahko uporabljajo tudi za preprečevanje ponovitve simptomov ali izboljšanje splošnega delovanja pri posameznikih, ki trenutno nimajo depresije ali manije, vendar obstaja tveganje, da se sčasoma ponovno razvijejo (kot med prihodnjimi depresivnimi epizodami).

Pred uporabo ali uživanjem zdravil se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Na podlagi analize 7.354 oseb z bipolarno motnjo med leti 2004 in 2011 so17:

 • Bile ženske pogosteje zdravljene z antidepresivi, lamotriginom, elektrokonvulzivno terapijo, benzodiazepini in psihoterapijo
 • Moški so se pogosteje zdravili z litijem
 • Pri zdravljenju s stabilizatorji razpoloženja, nevroleptiki ali valproatom ni bilo razlik med spoloma

Razlika: Mejna (borderline) osebnostna motnja in bipolarna motnja

Glavna razlika med mejno in bipolarno motnjo je, da ima oseba z bipolarno motnjo epizode manije (stanje izjemne sreče, energije in impulzivnosti) in depresije, medtem ko oseba z mejno osebnostno motnjo doživlja preplet intenzivnih čustev skozi ves čas12. 


Predlagano branje: Kaj je mejna (borderline) osebnostna motnja? 


Nekdo z mejno osebnostno motnjo lahko kaže hitre spremembe v vedenju, na primer prehajanje iz ene skrajnosti v drugo. Lahko se na primer spremeni iz zelo vzkipljivega v zelo ljubečega. Pri osebah z bipolarno motnjo ne prihaja do takšnih nenadnih sprememb razpoloženja, temveč se ciklično spreminjajo med manijo in depresijo.


Med motnjama prihaja, po ugotovitvah ene raziskave, do 20 % komorbidnosti, kar pomeni, da ima lahko posameznik prisotni obe motnji hkrati13.

Raziskovalca Zimmerman in Morgan pa to podobnost še bolj razčlenita v svoji študiji14:

 • Približno 10 % oseb z mejno motnjo ima hkrati tudi bipolarno motnjo I
 • Približno 10 % oseb z mejno motnjo pa ima hkrati tudi bipolarno motnjo II

Bipolarna motnja pri otrocih in mladostnikih

Čeprav se bipolarna motnja pogosteje pojavi v zgodnji odrasli dobi – med 18 in 25 letom starosti2, je lahko pogosta tudi pri nekaterih otrocih. 


Simptomi in znaki bipolarne motnje v otroštvu so podobni tistim pri odraslih: 

 • Čustveni vzponi in padci
 • Halucinacije in blodnje
 • Ekstremna nihanja razpoloženja
 • Težave pri osredotočanju (na primer: na šolo in šolske obveznosti)
 • Hiperaktivnost
 • Napadi tesnobe ali panike
 • Razdražljivost
 • Izbruhi agresije ali jeze
 • Stalna zaskrbljenost zaradi malenkosti
 • Težave s spanjem ali ohranjanjem spanca

Neredko se zgodi, da bipolarno motnjo napačno diagnosticirajo za katero drugo motnjo, kot so na primer motnja avtističnega spektra, ADHD ali kakšna druga otroška bolezen, zato je pomembno, da kot starš, učitelj ali socialni sodelavec ne oblikujete diagnostičinih zaključkov sami, pač pa se prej posvetujete s strokovnjakom, bodisi zdravnikom ali izkušenim psihoterapevtom. 


Predlagano: Psihoterapija za otroke in mladostnike 

Forum in izpoved drugih

Včasih pomaga že, da slišimo zgodbe drugih ljudi, ki se srečujejo z enakimi težavami. Za vas smo pripravili forum za bipolarno motnjo, kjer si lahko preberete življenjske izkušnje drugih.

Pogosta vprašanja

Dednost in ali je bipolarna motnja dedna?

Kratek odgovor na to vprašanje je: da, je dedna. V študiji 63 ljudi z bipolarno motnjo, je 25 posameznikov dobilo motnjo s strani matere in 25 posameznikov s strani očeta15.

Kdaj je smiselno poiskati pomoč?

Če menite, da imate bipolarno motnjo, poiščite pomoč zdravnika ali psihoterapevta, če:

 • So vaša nihanja razpoloženja več kot le prehodna faza
 • Se vam zdi, da so vaša razpoloženja neobvladljiva
 • V obdobjih depresije ali manije težko funkcionirate
 • Imate težave s spanjem zaradi vzponov in padcev razpoloženja
 • Razlike bipolarne motnje pri moških in pri ženskah

Dr Lesley Arnold – psihiatrinja, pojasnjuje, da se predstavitev in potek bipolarne motnje pri ženskah in moških razlikujeta. Bipolarna motnja se pri ženskah običajno pojavi pozneje kot pri moških, pri ženskah pa se motnje razpoloženja pogosteje pojavljajo sezonsko. 

Ženske pogosteje kot moški doživljajo depresivne epizode, mešano manijo in hitro ciklotimijo. Tudi bipolarna motnja II, pri kateri prevladujejo depresivne epizode, je pogostejša pri ženskah kot pri moških. 

Komorbidnost zdravstvenih in psihiatričnih motenj je pogostejša pri ženskah kot pri moških in pogosteje negativno vpliva na okrevanje po bipolarni motnji pri ženskah. Komorbidnost, zlasti bolezni ščitnice, migrena, debelost in anksiozne motnje, se pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških, medtem ko so motnje uporabe psihoaktivnih snovi pogostejše pri moških16.

V študiji, ki je zaobsegala 60.607 oseb z bipolarno motnjo, je bila povprečna dolžina maničnih in depresivnih epizod, krajša pri ženskah v primerjavi z moškimi, a so v povprečju ženske doživljale intenzivnejše epizode, zaradi katerih so bile pogosteje hospitalizirane (v primerjavi z moškimi)18.

Kako je bipolarna motnja diagnosticirana?

Diagnoza je težavna, saj se simptomi lahko razlikujejo od osebe do osebe. Tuja strokovnjaka Mary L Phillips in prof. David J Kupfer navajata19

“Bipolarno motnjo, zlasti bipolarno motnjo tipa II, je v klinični praksi še vedno težko natančno diagnosticirati, predvsem zaradi pogoste napačne diagnoze unipolarne depresije.

Čeprav klinični pristopi za izboljšanje diagnosticiranja bipolarne motnje vključujejo ocenjevalne lestvice, namenjene odkrivanju podpražnih hipomaničnih ali maničnih simptomov, ti pristopi sami ne morejo opredeliti objektivnih biomarkerjev, ki predstavljajo osnovne patofiziološke procese.”

Bipolarno motnjo diagnosticiramo z anamnezo in telesnim pregledom. Če imate simptome bipolarne motnje, vas bo zdravnik - psihiater verjetno prosil, da 1 do 2 tedna vodite dnevnik simptomov20.

Kakšne so posledice bipolarne motnje?

Bolezen je ozdravljiva, s pomočjo zdravil in psihoterapije, življenje z bipolarno motnjo pa je obvladljivo v primeru, da se oseba zaveda svojega stanja in zna prepoznavati simptome.

V kolikor sumite, da imate vi ali bližnji bipolarno motnjo, vam priporočamo, da se o zadevi prej posvetujete z zdravnikom ali psihoterapevtom. 

V kolikor je vaša diagnoza že postavljena, vam svetujemo udeležitev psihoterapije, ki vam bo pomagala pri samem obvladovanju simptomov in čustev. S tem boste zaščitili sebe in svoje bližnje. 

Za vas smo pripravili seznam priznanih psihoterapevtov, ki vam bodo znali svetovati: 

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt, klinični psiholog

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Kaj je depresija? — Vse o depresiji

Kaj je depresija? — Vse o depresiji Preberite več

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Ste anksiozni?

Ste anksiozni? Preberite več

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Kaj je psihoterapija?

Kaj je psihoterapija? Preberite več

Pridobite samozavedanje čustev in osebnostno rast s psihoterapijo

Izboljšajte razmerje z
branjem naslednjih objav

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberite več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberite več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Vse o zdravem partnerskem odnosu

Vse o zdravem partnerskem odnosu. Preberite več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Duševno zdravje in
razvoj otrok

Kaj je ADHD?

Kaj je ADHD? Preberite več

Obvladajte motnjo ADHD in izboljšajte vsakodnevno delovanje

Imate avtista? — Vse o avtizmu

Imate avtista? — Vse o avtizmu Preberite več

Preberite kako prepoznati otroka z avtizmom in kako mu pomagati

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Motnje prehranjevanja
in motnje spanja

Kaj je anoreksija?

Kaj je anoreksija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za anoreksijo

Kaj je bulimija?

Kaj je bulimija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za bulimijo

Kaj je motnja prenajedanja?

Kaj je motnja prenajedanja? Preberite več

Premagajte prenajedanje ali prenajedanje in izboljšajte svoj odnos do hrane.

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Ste v stanju nespečnosti?

Imate nespečnost? Preberite več

Premagajte nespečnost in si zagotovite dober nočni počitek

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj