Objavljeno: 9 Januar 2023 |
Posodobljeno: 9 Januar 2023

Kaj je integrativna psihoterapija?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth. sistemske psihoterapije

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Integrativna psihoterapija | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je integrativna psihoterapija

Integrativna psihoterapija je oblika psihoterapije, ki združuje elemente različnih teoretičnih pristopov in zdravljenje prilagaja individualnim potrebam in ciljem stranke. 


Temelji na ideji, da noben posamezen teoretični pristop ne more v celoti zajeti kompleksnosti človeških izkušenj in da je za učinkovito obravnavo posebnih potreb in ciljev stranke/klienta, potreben bolj prilagodljiv in individualiziran pristop.


Predlagano: Kaj je psihoterapija? 


Integrativna psihoterapija se je pojavila v 70. letih prejšnjega stoletja kot odziv na omejitve eno-teoretskih pristopov. Razvili so jo terapevti, ki so spoznali, da imajo lahko različni klienti koristi od različnih pristopov in da je za učinkovito obravnavo širokega spektra psiholoških in čustvenih težav, ki jih klineti lahko prinesejo na terapijo, potreben bolj prilagodljiv in individualiziran pristop.


Nekateri ključni koncepti integrativne psihoterapije vključujejo prožnost, individualno obravnavo in vključevanje več vidikov


Prožnost oziroma prilagodljivost se nanaša na sposobnost terapevta, da zdravljenje prilagodi posebnim potrebam in ciljem stranke. 


Individualna obravnava se nanaša na idejo, da mora biti obravnava prilagojena posebnim potrebam in ciljem stranke. 


Integracija več perspektiv se nanaša na idejo, da je mogoče kombinirati različne teoretične pristope, da bi zagotovili bolj celovito in holistično razumevanje klientovih misli, čustev in vedenja.

Komu je namenjena

Integrativna psihoterapija je lahko v pomoč ljudem s številnimi psihološkimi in čustvenimi težavami, vključno z: 

Integrativna terapija je lahko dobra izbira za ljudi, ki iščejo bolj prilagodljiv pristop k zdravljenju. Terapevtu omogoča, da zdravljenje prilagodi posebnim potrebam in ciljem osebe, namesto da bi se držal enega samega sklopa tehnik ali pristopov. 

Koristi integrativne psihoterapije

Integrativna terapija lahko zagotovi bolj celovit in holističen pristop k zdravljenju. Z vključevanjem elementov iz različnih teoretičnih pristopov terapevtu omogoča, da strankine misli, občutke in vedenje obravnava z več vidikov. V primerjavi z drugimi psihoterapevtskimi pristopi je veliko bolj prilagodljiva in fleksibilna, zato je pogosto učinkovitejša pri obravnavi širokega spektra vprašanj in skrbi.

Kako potekajo terapije in kaj pričakovati

Na srečanjih integrativne psihoterapije se terapevt in klient običajno pogovarjata o mislih, občutkih in izkušnjah v varnem in zaupnem prostoru. 


Trajanje terapije je lahko različno dolgo, odvisno od posebnih ciljev in potreb stranke. Integrativna terapija je običajno krajša od drugih oblik psihoterapije, saj je osredotočena na učinkovitejše in bolj ciljno usmerjeno reševanje specifičnih težav in ciljev. Na splošno terapevtska srečanja trajajo od 50 do 60 minut in običajno potekajo 1-krat do 2-krat tedensko, a se lahko po potrebi prilagodijo glede na posebne potrebe in cilje stranke. 


Stroški obiska integrativne psihoterapije se lahko razlikujejo glede na terapevtovo izobrazbo, izkušnje in lokacijo. Na splošno se cene terapije gibljejo od 50 do 90 EUR na srečanje. Nekateri terapevti ponujajo drsno lestvico ali nižje cene za stranke, ki ne morejo plačati celotne cene.


Psihoterapija lahko potekajo tudi prek spleta, kar je lahko priročna možnost za stranke, ki se zaradi oddaljenosti ali drugih omejitev ne morejo udeleževati srečanj v živo.

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. sistemske psihoterapije

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Preberite še ostale objave

Kako deluje portal MojPsihoterapevt.si?

Influencer startup interaction design. Paradigm shift research & development partner network iteration lean.

Psihoterapevtka ali psihoterapevt? Izbrati moškega ali žensko?

Influencer startup interaction design. Paradigm shift research & development partner network iteration lean.

Mejna osebnostna motnja — Kako ukrepati?

Influencer startup interaction design. Paradigm shift research & development partner network iteration lean.

Mejna osebnostna motnja — Kako ukrepati?

Influencer startup interaction design. Paradigm shift research & development partner network iteration lean.

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj