Objavljeno: 28 December 2022 |
Posodobljeno: 29 Januar 2023

Kaj je psihoterapija?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Kaj je psihoterapija

Psihoterapija je oblika pomoči s pogovorom, ki ljudem pomaga pri razumevanju in reševanju njihovih duševnih težav. 


Pomaga tistim, ki želijo izboljšati odnose z drugimi ali premagati življenjski izziv, primerna pa je tudi za posameznike s težavami v duševnem zdravju, kot sta na primer depresija ali anksioznost.

Predlagano branje: Kaj je partnerska psihoterapija? 

Ste se znašli
v duševni stiski?

Če ste v duševni stiski ali potrebujete nasvet, izpolnite spodnji obrazec in diskretno vas bomo povezali z zanesljivim psihoterapevtom.

Vaši osebni podatki so zavarovani. Več o zasebnosti 

Zakaj obiskati psihoterapijo

Psihoterapija lahko pripomore pri marsičem. Pomaga vam lahko prepoznati vzorce v vašem življenju, tako da lahko bolje razumete, kako jih popraviti v prihodnosti. Pomaga vam lahko tudi pri učenju novih načinov in razmišljanju o izvoru vaših problemov.

Psihoterapevtska pomoč se lahko uporablja za zdravljenje številnih duševnih stanj, vključno z:

Psihoterapija je lahko koristno orodje pri zdravljenju avtizma in ADHD. Obe motnji je mogoče zdraviti na podoben način, saj gre za razvojni motnji, ki vplivata na sposobnost možganov pri obdelavi informacij in komunikacijo z drugimi deli telesa.

Eden od skupnih simptomov obeh motenj je slaba samokontrola - kar pomeni, da so osebe z avtizmom ali ADHD lahko nagnjene k izbruhom jeze ali frustracij, če njihove potrebe niso zadovoljene. Psihoterapija pomaga tako, da zagotovi izhode iz teh frustracij, pomaga zgraditi socialno sprejetost in jim pomaga oblikovati komunikacijo z drugimi.

Priporočamo: Psihoterapija za otroke in mladostnike

Raziskava iz priznane Univerze — Cambridge10 potrjuje, da lahko psihoterapija pomaga tudi ljudem z osebnostnimi motnjami, vendar se je treba zavedati, da obstaja veliko različnih vrst osebnostnih motenj in da se vse ne odzivajo na psihoterapijo na enak način.

Psihoterapija se je na primer izkazala za učinkovito pri zdravljenju mejne (borderline) osebnostne motnje11,12. Zanjo so značilna ekstremna čustvena in vedenjska nihanja ter težave pri uravnavanju jeze in drugih močnih čustev, zato je lahko psihoterapija uporabno orodje poznavanja tehnik regulacije emocij.

Psihoterapija lahko pomaga ljudem z bipolarno osebnostno motnjo13,14 tako, da jim pomaga obvladovati simptome. Gre za duševno motnjo, pri kateri se razpoloženje in raven energije močno spreminjata, značilno pa je izmenjevanje depresije in maničnega vedenja.

Koristi psihoterapije

Psihoterapija je običajno sicer dražja od drugih vrst zdravljenja in je dobra izbira za tiste ljudi, ki ne potrebujejo ali ne želijo posegati po psihotropnih zdravilih.

Dobra psihoterapija vam bo morda koristila tudi, če se vam zdi, da je v vašem življenju nekaj narobe in bi to lahko popravili s pogovorom strokovnjaka za duševno zdravje. Možnosti napredovanja so:

 • Boljši načini pogovora z ljudmi
 • Lažje razumevanje negativnih misli
 • Sprejemanje težkih odločitev (na primer: pri partnerstvu ali v zakonu)
 • Boljše strategije za obvladovanje stiske in stresa
 • Izboljšanje in poglobljanje družinskih vezi

Psihoterapevtske tehnike

Sistemska psihoterapija

Sistemska psihoterapija je vrsta terapije, ki se osredotoča na odnos med posamezniki in družbenimi sistemi, v katerih živijo. Ljudem pomaga razumeti, kako njihovi odnosi vplivajo na njihovo duševno zdravje, in kako ustvariti bolj pozitivne odnose z drugimi.

Preberi več: Kaj je sistemska psihoterapija? 

Integrativna psihoterapija

Integrativna psihoterapija je vrsta terapije, ki združuje več različnih vrst terapije v eno. Uporablja se lahko kot samostojna oblika terapije ali v povezavi z drugimi oblikami terapije.

Cilj integrativne psihoterapije je ustvariti varen prostor, v katerem lahko klient in terapevt skupaj delata na zdravljenju in rasti. Uporabljene tehnike se razlikujejo glede na potrebe stranke in lahko med drugim vključujejo kognitivno vedenjsko terapijo, somatsko doživljanje, psihodinamično terapijo, dialektično vedenjsko terapijo.

Preberi več: Kaj je integrativna psihoterapija? 

Geštalt psihoterapija

Geštalt psihoterapija je oblika psihoterapije, ki so jo razvili Fritz Perls, Laura Perls in Paul Goodman v štiridesetih letih 20. stoletja. Temelji na prepričanju, da je ljudem prirojena želja po celovitosti in da je to željo mogoče doseči s samozavedanjem, zavedanjem in sprejemanjem.

Terapija vključuje preučevanje lastnega doživljanja v sedanjem trenutku, ugotavljanje, kaj se mora zgoditi naprej, in nato uvajanje sprememb.

Preberi več: Kaj je geštalt psihoterapija? 

Analitična psihoterapija

Psihoanalitična psihoterapija je oblika terapije, ki jo je začel Sigmund Freud. Vključuje raziskovanje nezavednega uma in odkrivanje nezavednih konfliktov in spominov.

V tem procesu se pacienti s terapevtom pogovarjajo o svojih mislih, občutkih in izkušnjah, da bi dobili vpogled v svoje težave. Cilj je bolje razumeti sebe in svoje odnose ter jih tako izboljšati.

Preberi več: Kaj je analitična psihoterapija? 

Transakcijska psihoterapija

Terapijo transakcijske analize je začel Eric Berne v poznih 50-ih letih prejšnjega stoletja. Temelji na ideji, da ima vsaka oseba tri različna stanja ega: starša, odraslega in otroka. Skupaj z drugimi ključnimi koncepti, orodji in modeli transakcijske analize se ti uporabljajo za preučevanje, kako se ljudje pogovarjajo drug z drugim, in ugotavljanje, kakšna interakcija je potrebna za boljši rezultat.

Preberi več: Kaj je transakcijska analiza?

Psihoterapevt ali psihoterapevtka in koga izbrati

Kako se torej odločiti in izbrati primernega psihoterapevta ali psihoterapevtko? Priporočljivo je, da si postavite naslednja vprašanja.

 1. Kakšni so vaši cilji? 
 2. Kaj upate, da boste od psihoterapije dobili? 
 3. Ali obstajajo stvari iz vaše preteklosti, ki vas preganjajo ali vplivajo na vaše sedanje življenje? 
 4. Ali imate težave pri komuniciranju z drugimi ali pri razumevanju samega sebe? 
 5. Se vam zdi, da so v vaših odnosih z družinskimi člani ali prijatelji kakšne težave? 

Ne glede na to, za kaj gre, zapišite, dobro premislite zakaj je za VAS pomembno, da obiščete terapevta. Ko boste imeli približne odgovore, morate upoštevati naslednje stvari:

Na prvem mestu je specializacija in področje usposabljanja psihoterapevta. Nekateri terapevti so usposobljeni za različne vrste terapij, zato se pred rezervacijo termina prepričajte, da veste, kakšne vrste zdravljenja boste deležni.

Drugi faktor je spol psihoterapevta, saj se morda sprašujete ali se boste bolje ujeli z moškim ali z žensko?

Veliko se razpravlja o tem, ali obstaja razlika v kakovosti psihoterapije, če je terapevt ženska ali moški. Pomembno se je zavedati, da obstaja veliko različnih vrst terapevtov in da imajo vsi svoje pristope k zdravljenju. Prav tako je odvisno od posameznika kakšnega terapevta in spol le-tega želi zase.

Raziskava iz Nemčije8, ki je analizirala 1.212 terapevtskih odnosov je pokazala, da so rezultati psihoterapije vidnejši, kadar sta terapevt in klient istega spola.

Po ugotovitvah druge študije7, se zavezništvo in kvaliteta odnosa med klientom in terapevtom še bolj poveča, kadar je terapevt (ali terapevtka) mlajši od klienta.

Važno je, da najdete nekoga, s katerim se dobro počutite in mu zaupate - ne glede na to ali je moškega ali ženskega spola in ali je mlajši ali starejši.

Tretji faktor je cena psihoterapevtske ure. Nekateri terapevti zaračunavajo na srečanje, nekateri pa na uro, zato se pred rezervacijo termina prepričajte, da veste, kakšen sistem ima terapevt vzpostavljen v svoji pisarni.

Lokacija psihoterapevta. Pripravili smo vam seznam priznanih psihoterapevtov, ki vam bodo z veseljem pomagali:

Če živite izven glavnih mest, boste morda želeli najti nekoga, ki dela bližje vaši lokaciji. Preglejte sezname aktivnih psihoterapevtov v več kot 80 krajih po Sloveniji

Cena in potek psihoterapije

Da bi od psihoterapije dobili največ, je treba biti iskren do sebe in terapevta. Povedati morate znati, kaj želite od zdravljenja, naloga psihoterapevta pa je, da vam mora zna pokazati pot kako doseči te cilje.

Pomembno je tudi, da ste odprti in iskreni glede zadev, ki so za vas težke. Ne bojte se deliti svojih občutkov ali misli - tudi če so negativne ali neprijetne - terapija namreč deluje prav zaradi te odprtosti.

Tipična dolžina psihoterapevtskega srečanja je približno 50 minut do ene ure. Lahko traja nekaj srečanj, več tednov ali celo let, odvisno od problema in ciljev, ki jih imate.

Stroški individualne psihoterapije, družinske psihoterapije in psihoterapije parov se razlikujejo glede na izkušnje terapevta in lokacijo.

V Ljubljani, lahko na primer posamezno srečanje stane od 50 do 120 evrov. V manjšem mestu, kot je na primer Murska Sobota, pa lahko stane med 35 in 60 evrov po psihoterapevtski uri. Enako velja za družinsko terapijo in terapijo parov: Cena se lahko giblje od 50 do 150 evrov na srečanje.

Psihoterapija na daljavo (online terapija)

Spletna ali online psihoterapija je način dostopa do pomoči vašega duševnega zdravja, pri katerem vam ni treba zapustiti doma4.

Gre za način sodelovanja z usposobljenimi terapevti, ki vam lahko pomagajo pri reševanju manjših težav v povezavi z vašim osebnim življenjem (na primer pri: stresu, žalovanju ali težavah s samozavestjo).

Po ugotovitvah študije, je spletna terapija še posebej učinkovita pri zdravljenju anksioznosti in stresa, v povprečju pa je bila enako dobra kot psihoterapija v živo2.

Alternativa preko spleta je lahko še posebej koristna za ljudi, ki živijo na območjih, kjer ni na voljo veliko terapevtov, ali ki nimajo denarja za plačilo rednih obiskov v živo. Online terapije je običajno cenejša alternativa srečanjem v živo, saj boste za individualno srečanje odšteli v povprečju 30-60 evrov, oziroma 50-120 evrov za srečanje v paru ali z družino.

Ste minuto stran
od spletne pomoči

Če ste v duševni stiski ali potrebujete nasvet, izpolnite spodnji obrazec in diskretno vas bomo povezali z zanesljivim psihoterapevtom.

Vaši osebni podatki so zavarovani. Več o zasebnosti 

Psihoterapija na napotnico

V Sloveniji področje psihoterapije še ni primerno zakonsko regulirano. Zdravstveno zavarovanje trenutno krije samo psihoterapijo, ki jo izvajajo psihiatri ali klinični psihologi. 

Čakalne vrste za psihoterapijo z napotnico zelo dolge, zato se večina ljudi v Sloveniji odloči za samoplačniško psihoterapijo.

Psihoterapevti, ki po osnovni izobrazbi niso psihiatri ali klinični psihologi ne morejo pridobiti koncesije za opravljanje psihoterapije, saj poklic psihoterapevta v Sloveniji še ni uradno registriran.

Priporočamo, da se pri osebnem zdravniku pogovorite glede možnosti za napotnico pri enem izmed strokovnjakov, ki so po osnovni izobrazbi psihiatri ali klinični psihologi.

Brezplačna psihoterapija

Kratek odgovor je DA, brezplačna psihoterapija je mogoča, vendar je ponudba te možnosti odvisna od psihoterapevta.

Splošno sprejeta praksa s strani psihoterapevtov je, da bodo številni ponudili prilagoditve v ceni ali druge dodatne olajšave za ljudi, ki si terapevtskih srečanj po polni ceni ne morejo privoščiti. Psihoterapevti so se običajno pripravljeni cenovno prilagajati v kolikor ste:

 • Mlajše osebe (dijaki in študenti), ki še nimajo zadovoljivih prihodkov
 • Se po lastni presoji in presoji terapevta uvrščate v ekonomsko ranljive
 • Ste v trenutnem finančnem krču in boste terapijo poravnali kasneje

Potrebno je tudi razumeti, da kadar za nekaj plačamo, to običajno razumemo kot naložbo v našo prihodnjo srečo ali zadovoljstvo. Ker smo v storitev vložili (denar in čas), jo za to bolj cenimo in spoštujemo.

Razlika med psihologom in psihoterapevtom

Psihoterapevti in psihologi so strokovnjaki za duševno zdravje, ki običajno pomagajo ljudem s čustvenimi ali duševnimi težavami. Čeprav je ta dva poklica na videz težko ločiti, pa med njima vseeno obstajajo razlike glede izobrazbe, usposabljanja in nalog, ki jih opravljata.

Glavna razlika med psihologom in psihoterapevtom je v tem, da so psihologi usposobljeni na področju znanosti psihologije uma in delovanja možganov, psihoterapevti pa so usposobljeni za uporabo teh načel pri zdravljenju težav z duševnim zdravjem.

Psihoterapevt je zdravnik ali psiholog, ki je opravil posebno usposabljanje na psihoterapevtski šoli. Sigmund Freud je bil prva oseba, ki je bila znana kot psihoterapevt, njegova metoda – psihoanaliza pa je bila prva metoda psihoterapije. Danes obstaja veliko različnih vrst psihoterapije, vendar se vse osredotočajo na odnos s klientom, ki vključuje le pogovor in ne farmakoloških zdravil. Obiski so večinoma razporejeni na daljše časovno obdobje, tako da se s psihoterapevtom srečujemo enkrat ali dvakrat na teden.

Psiholog je običajno usposobljen za raziskovalne metode in statistično analizo ter druge vidike eksperimentalnega raziskovanja človeškega uma in možganov. Izobraževanje psihologa je običajno bolj osredotočeno na učenje o tem, kako deluje um ter kako je mogoče te procese meriti in preučevati.

Getty images

Pogosta vprašanja

Ali psihoterapija deluje in kakšna so mnenja drugih ljudi iz foruma?

Za lažjo predstavo in izkušnjo ljudi s psihoterapijo, vam predlagamo, da si preberete objavo na forumu . Na ta način boste izvedeli iz prve roke, ali je psihoterapija koristna in ali bi utegnila pomagati tudi vam.

Kateri psihoterpevtski pristop naj izberem?

Odgovor je: odvisno. 

Najboljši terapevtski pristop je tisti, ki bo deloval za vas, to pa pomeni, da se boste morali razmisliti o naslednjih vprašanjih: 

 • Kakšni so vaši cilji? 
 • Katere so vaše prednosti in slabosti? 
 • Ali obstajajo kakšne posebne težave, s katerimi se trenutno soočate v življenju in ki morda vplivajo na vašo sposobnost, da ostanete zdravi in srečni?

Če sami težko odgovorite na ta vprašanja, se ne bojte prositi za pomoč terapevta, ki vam lahko poda povratne informacije o tem, kaj se dogaja v vašem življenju. Dober terapevt vam bo pomagal pri izbiri najboljšega pristopa, ki bo maksimiziral vaše zadovoljstvo.

Kako zamenjati svojega terapevta / terapevtko?

Zamenjava psihoterapevta je težka odločitev. Ugotovitve študije9 kažejo, da lahko zamenjava terapevta pri osebah povzroči znake anksioznosti, še posebej kadar je stopnja profesionalne navezanosti visoke.

Pomembno je, da dobro premislite, zakaj bi ga radi zamenjali in kaj želite z zamenjavo doseči. Če ste nezadovoljni z načinom, kako vaš trenutni terapevt dela z vami, razmislite, ali je to morda posledica vrste terapije, ki jo izvaja, ali vrste odnosa, ki ga ima s svojimi klienti.

V kolikor razmišljate o zamenjavi nas lahko kontaktirate in z veseljem vas bomo priporočili terapevtu, ki bo z vami kazal najboljše ujemanje. 

Kdaj psihoterapija NE deluje?

Psihoterapija je proces in ne dogodek. Včasih ne deluje takoj, vendar to ne pomeni, da ne bo delovala na srednji ali daljši rok. 

Včasih psihoterapija ne deluje, ker stranka nanjo še ni pripravljena. Morda se še vedno ukvarja s kakšno travmatično izkušnjo ali drugo življenjsko spremembo in ni pripravljena prevzeti odgovornosti terapije. 

Spet drugič je stranka morda razočarana nad svojim napredkom v terapiji in se odloči, da bo prenehala obiskovati terapijo, čeprav morda dejansko dobro napreduje in potrebuje le več časa.

Psihoterapija ne velja za izjemno učinkovito zdravljenje narcistične osebnostne motnje. Osebe s to duševno težavo imajo običajno probleme v dolgoročnih odnosih, saj se počutijo upravičene, da od drugih dobijo, kar želijo. Psihoterapija lahko pomaga izboljšati komunikacijske spretnosti, vendar ni nujno, da bo spremenila temeljne značilnosti, ki opredeljujejo narcistično osebo.

Lahko psihoterapija škodi?

Po ugotovitvah dveh tujih študij5,6, lahko psihoterapija privede do negativnih učinkov takrat, kadar psihoterapevti nimajo ustreznega znanja in ne upoštevajo strokovnih pristopov.

Zato pri Psihoterapija Spoznaj sodelujemo le z zaupanja vrednimi in ustrezno kvalificiranimi psihoterapevti. Le ti nam lahko pomagajo resnično razumeti sebe, da lahko spremenimo svoje življenje na bolje.

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Partnerska terapija članek

Partnerska psihoterapija

Izboljšajte svoj odnos in komunikacijo s partnersko terapijo

Depresija članek

Depresija

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Duševno zdravje

Izboljšajte svoje duševno zdravje in splošno dobro počutje

Anksioznost

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj