Objavljeno: 3 Januar 2023 |
Posodobljeno: 30 Januar 2023

Kaj je kognitivno vedenjska terapija?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Kognitivno vedenjska terapija | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je kognitivno vedenjska terapija (KVT)

Kognitivno vedenjska terapija je vrsta terapije, ki ljudem pomaga spremeniti njihovo vedenje in misli. Terapevt vam pomaga ugotoviti, kaj je vzrok za vaše negativno odzivanje na stvari, nato pa skupaj z vami spreminja vaše miselne vzorce, da bi zmanjšali vpliv teh misli na vaše življenje.

Kako deluje

Kognitivno vedenjska terapija (KVT) je vrsta psihoterapije, ki deluje tako, da odpravlja negativne misli in vedenje ter jih nadomešča s pozitivnejšimi. KVT pomaga ljudem prepoznati in spremeniti nekoristne miselne vzorce in vedenje, kar izboljša razpoloženje, zmanjša anksioznost in poveča splošno srečo.

KVT se pogosto začne tako, da terapevt pomaga osebi ugotoviti, kako se počuti. Nato mu pomaga prepoznati situacije ali dogodke, ki običajno sprožijo te občutke. Skupaj lahko te sprožilce predelajo in poiščejo učinkovitejše načine, kako se z njimi spopasti.

Če se na primer zaradi določene situacije počutite tesnobno, vam lahko terapevt pomaga ugotoviti, kaj sproža vašo tesnobo in kaj lahko storite, da jo boste v prihodnje bolje obvladovali.

Primerjava: Psihoterapija in kognitivno vedenjska terapija

Psihoterapija in kognitivno vedenjska terapija sta si zelo podobni, saj se osredotočata na bolnikove misli in vedenje. Vendar je psihoterapija bolj dolgoročna terapija, osredotočena na kompleksnejše spremembe vzorcev, medtem ko je kognitivno vedenjska terapija kratko trajnejša in osredotočena na vsakdanje moteče vzorce. Obe terapiji pa običajno vključujeta določeno obliko pogovora s terapevtom in vprašanja o težavah.

Psihoterapija

Pri psihoterapiji je terapevt običajno usposobljen za določeno metodo zdravljenja (npr. sistemsko). Terapevt lahko poskuša odkriti nezavedne konflikte ali travme, ki prispevajo k posameznikovem trenutnemu duševnemu stanju in vedenju.

Pri kognitivno vedenjski terapiji je terapevt fokusiran na določeno težavo zaradi katere ste prišli in vam s pomočjo svetovanja in nalog pomaga, da bi jo čimprej odpravili. temveč ima izobrazbo s področja psihologije.

Preberi več: Kaj je psihoterapija?

Psihoterapija je običajno dolgotrajna terapija, ki traja več mesecev, včasih celo let. Čeprav obstajajo vrste psihoterapije, ki so namenjene krajšim obdobjem, se dolžina tradicionalne psihoterapije razlikuje glede na vprašanja, ki se obravnavajo na srečanjih.


Psihoterapijo lahko uporablja vsakdo, pogosto pa se je poslužujejo posamezniki, ki želijo poiskati funkcionalnejše vzorce, izboljšati svoje življenje in odnose ter izvedeti več o sebi. Uporablja pa se tudi za pomoč pri duševnih motnjah, kot so:  

Kognitivno vedenjska terapija je za razliko od psihoterapije hitra pot do dobrega počutja za ljudi, ki trpijo zaradi tesnobe, depresije in motenj, kot je obsesivno kompulzivna motnja, in res je, da dokazi kažejo, da je lahko zelo učinkovita v razmeroma kratkem času.

Komu je kognitivno vedenjska terapija namenjena

Kognitivno-vedenjska terapija se je izkazala za učinkovito pri številnih težavah, vključno z anksioznimi motnjami, depresijo, motnjami hranjenja, samopoškodovanjem, zlorabo snovi in osebnostnimi motnjami.

Uporablja se lahko tudi kot dopolnilno zdravljenje telesnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, kronične bolečine ali artritis.

Depresija in anksioznost

KVT se je izkazala za učinkovito pri zdravljenju anksioznih motenj in depresije, vendar od posameznika zahteva določeno predanost. V eni študiji je pomagala bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi, ki so imeli komorbidno (pridruženo) anksioznost in depresijo. Avtorji raziskave predlagajo, da se kognitivno vedenjska terapija uvede kot standardna klinična praksa1.

Vse o depresiji: Kaj je depresija?

V drugi študiji je pomagala tudi študentom z zaznanim stresom, anksioznostjo in depresijo. Enaka študija je pri študentih potrdila tudi učinkovitost zdravljenja s terapijo čuječnosti2

Motnje hranjenja

Integracija kognitivno vedenjske terapije za motnje hranjenja je zaželena, varna in učinkovita. To potrjuje tudi študija, v kateri je vedenjska terapija izboljšala stanje oseb z motnjami hranjenja in znižala stopnjo simptomatike pridružene posttravmatske stresne motnje2.

Vse o motnjah hranjenja: Kaj so motnje hranjenja?
 

V drugi raziskavi je pri zdravljenju anoreksije po 40 srečanjih kognitivno vedenjske terapije, ozdravelo 27 % bolnikov4.

Bipolarna motnja

Ker so simptomi bipolarne motnje podobni znakom depresije, se je kognitivno vedenjska terapija izkazala za učinkovito tudi pri zdravljenju bipolarne motnje. Terapija pomaga osebi razumeti sprožilce, ki vodijo do maničnih epizod in metode kako se jim izogniti.

Preberi več: Kaj je bipolarna motnja?
 

Primerjalna raziskava, ki je skupno analizirala 1.531 oseb z bipolarno motnjo je pokazala izboljšanje stopnje depresije in resnosti manije, izboljšanje funkcionalnosti, zmanjšanju števila ponovitev motnje ter zmanjšanju nespečnosti. Za pozitivne rezultate terapije, avtorji svetujejo med 8 do 30 srečanj, ki naj trajajo med 45 in 120 minut5.

Žalovanje

Terapija je lahko koristna za ljudi, ki doživljajo žalovanje in izgubo, saj jim pomaga razviti nove strategije za obvladovanje težkih misli in občutkov.

V študiji, kjer je bilo analizirano žalovanje 249 svojcev pacientov z rakavimi obolenji, je bila preizkušena učinkovitost kognitivno vedenjske terapije. Počutje svojcev je bilo preučevano pred in po terapiji, ocenjevali pa so tudi dolgoročne učinke 6 in 12 mesecev po zaključenih srečanjih.

Rezultati so pokazali, da so se simptomi žalovanja pri svojcih, 12 mesecev po opravljenih vedenjskih terapijah, zmanjšali za kar 81.1 %6.

Stres

Eden najpogostejših razlogov, zakaj ljudje posegajo po kognitivno vedenjski terapiji je stres. Obstajajo številne študije, ki potrjujejo učinkovitost terapije pri premagovanju stresa. Ena izmed njih dokazuje občutno zmanjšanje stresa pri parih, ki ne morejo zanositi7.

Partnerski odnosi

Raziskave kažejo, da kognitivno vedenjska terapija učinkovito pomaga ljudem pri premagovanju težav v odnosih in vzpostavljanju boljših partnerskih odnosov.

 

Eksperimentalna skupina 20 parov je bila deležna kognitivno vedenjske psihoterapije (8 90-minutnih srečanj), kontrolna skupina pa ni bila deležna nobene terapije. KVT je bila učinkovita pri povečanju zakonske intimnosti in prepoznavanju osnovnih potreb med partnerjema8.

Priporočamo: Psihoterapija za pare 

Nespečnost oziroma insomnija

Veliko ljudi, ki trpijo zaradi nespečnosti, lahko v sodelovanju s psihoterapevtom razume temeljne vzroke za motnje spanja in razvije strategije za njihovo premagovanje.

Vse o nespečnosti: Kaj je nespečnost?

Kognitivno vedenjska terapija vam lahko pomaga prepoznati negativne miselne vzorce in prepričanja o spanju, ki morda prispevajo k vašim težavam.

Primer je lahko že prepričanje, da morate vsako noč spati 8 ur ali da zgodnje vstajanje pomeni, da se ne boste nikoli dovolj spočili.

Prav tako vam lahko pomaga razviti zdrave spalne navade, na primer, da si vsak dan vzamete čas za počitek pred spanjem in se izogibate kofeinu po poldnevu.

Študija oseb, ki trpijo za nespečnostjo, so po zdravljenju s kognitivno vedenjsko terapijo poročali o povprečno 32 minut daljšem spancu in splošnem zmajnšanju spimptomov nespečnosti. Pri nosečnicah se je spanje v povprečju podaljšalo za kar 40 minut na noč, poročali pa so tudi o boljšem vzdrževanju zdravega spanja9.

Kronične bolečine

Kognitivno vedenjska terapija pomaga tudi pri lajšanju simptomov kroničnih bolečin.

V eni študiji so ugotovili, da je bila kombinacija kognitivne terapije in fizioterapije učinkovitejša, kot zgolj uporaba fizioterapije pri izboljšanju bolečin v telesu, invalidnosti, kakovosti življenja in funkcionalne zmogljivosti bolnikov s kronično bolečino v križu10.

V drugi študiji je 1.096 oseb z različnimi kroničnimi bolečinskimi težavami (revmatoidni artritis, bolečine v hrbtu, bolečine v vratu), poročalo o boljšem obvladovanju bolečine11.

Kaj pričakovati

Kognitivno vedenjsko terapijo lahko obiskujete individualno, skupaj z družinskimi člani ali drugimi osebami s podobnimi težavami.

Na terapevtskih srečanjih boste skupaj s terapevtom ugotavljali vzorce mišljenja ali vedenja, ki vam povzročajo stres ali tesnobo. Naučili se boste tudi, kako te vzorce spremeniti, da vam bodo v prihodnje bolj koristili.

Na primer: če imate težave s spanjem zaradi skrbi glede jutrišnje predstavitve v službi, vam bo terapevt pomagal najti načine, kako se pred spanjem sprostiti, da boste bolje pripravljeni na jutrišnji dogodek.

Terapija je maksimalno učinkovita takrat, kadar se ljudje zavežejo, da bodo med srečanji opravljali domače naloge. Terapevt vas bo morda prosil, da vodite dnevnik ali doma vadite vaje, tako da bo ob naslednjem srečanju napredek pri doseganju cilja večji kot ob zadnjem srečanju.

Terapevti za kognitivno vedenjsko terapijo

Za vas smo pripravili sezname preverjenih terapevtov po lokacijah v Sloveniji:

V kolikor ne živite v katerem izmed naštetih mest ali si želite psihoterapevta obiskovati bolj oddaljeno, lahko ponudbo terapevtov preverite v drugih 80+ krajih po Sloveniji.

Za vas smo pripravili sezname preverjenih terapevtov po lokacijah v Sloveniji:

  • Terapevti v Ljubljani
  • Terapevti v Mariboru
  • Terapevti v Celju
  • Terapevti v Kopru
  • Terapevti v Kranju
  • Terapevti v Murski Soboti
  • Terapevti v Novem Mestu
  • Terapevti v Novi Gorici

Cena vedenjske terapije

Večina ljudi se s terapevtom srečuje enkrat ali dvakrat na teden približno 12 tednov, čeprav nekateri potrebujejo več srečanj kot drugi. Cene se lahko razlikujejo po lokaciji in izkušnjah terapevta.

Običajna terapevtska ura v Sloveniji se giblje od 50 do 120 EUR.

Pogosta vprašanja

Kaj je kognitivna motnja?

Kognitivne motnje so skupina nevropsihiatričnih stanj, ki vplivajo na človekovo sposobnost razmišljanja in sklepanja. Lahko so precej resne, vendar jih je v mnogih primerih mogoče tudi zdraviti.

Kognitivne motnje vključujejo Alzheimerjevo bolezen, demenco, shizofrenijo in druge. Ljudje s kognitivnimi motnjami imajo lahko težave s pomnjenjem stvari ali urejanjem misli. Prav tako imajo lahko težave z razumevanjem prebranega ali besed drugih.

Kaj je blaga kognitivna motnja?

Blaga kognitivna motnja je stanje, ki povzroča blage težave s spominom, mišljenjem in reševanjem težav. Podobna je Alzheimerjevi bolezni, vendar je blažja. Simptomi so lahko pozabljivost in težave pri pomnjenju imen ali sestankov, lahko pa imate tudi težave pri iskanju pravih besed, med tem ko govorite.

Obstaja izobraževanje in društvo za kognitivno vedenjsko terapijo?

V Sloveniji obstaja tristopenjsko usposabljanje za kognitivno vedenjsko terapijo. Več informacij najdete na povezavi društva VKT

Obstaja forum za kognitivno vedenjsko terapijo?

Izkušnje ljudi, ki so prestali zdravljenje z VKT si lahko preberete na forumu . S tem načinom boste iz prve roke izvedeli na kaj je potrebno biti pozoren in ali bi lahko bila KVT primerna rešitev za vas in vaše duševne težave.

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose
Viri
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Kaj je depresija? — Vse o depresiji

Kaj je depresija? — Vse o depresiji Preberite več

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Ste anksiozni?

Ste anksiozni? Preberite več

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Kaj je psihoterapija?

Kaj je psihoterapija? Preberite več

Pridobite samozavedanje čustev in osebnostno rast s psihoterapijo

Izboljšajte razmerje z
branjem naslednjih objav

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberite več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberite več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Vse o zdravem partnerskem odnosu

Vse o zdravem partnerskem odnosu. Preberite več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Duševno zdravje in
razvoj otrok

Kaj je ADHD?

Kaj je ADHD? Preberite več

Obvladajte motnjo ADHD in izboljšajte vsakodnevno delovanje

Imate avtista? — Vse o avtizmu

Imate avtista? — Vse o avtizmu Preberite več

Preberite kako prepoznati otroka z avtizmom in kako mu pomagati

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Motnje prehranjevanja
in motnje spanja

Kaj je anoreksija?

Kaj je anoreksija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za anoreksijo

Kaj je bulimija?

Kaj je bulimija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za bulimijo

Kaj je motnja prenajedanja?

Kaj je motnja prenajedanja? Preberite več

Premagajte prenajedanje ali prenajedanje in izboljšajte svoj odnos do hrane.

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Ste v stanju nespečnosti?

Imate nespečnost? Preberite več

Premagajte nespečnost in si zagotovite dober nočni počitek

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj