Objavljeno: 3 Januar 2023 |
Posodobljeno: 30 Januar 2023

Kaj je mejna (borderline) osebnostna motnja?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt, klinični psiholog

Mejna (borderline) osebnostna motnja | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je mejna (borderline) osebnostna motnja

Mejna ali borderline osebnostna motnja (MOM motnja) je duševna bolezen, za katero je značilna nestabilnost razpoloženja, vedenja, samopodobe in odnosov. Ljudje s to motnjo imajo težave z uravnavanjem svojih čustev in pogosto doživljajo intenzivne čustvene reakcije, ki se lahko spreminjajo iz minute v minuto.

Ljudje s to obliko osebnostne motnje se lahko počutijo notranje prazne ali otopele, tudi če so obkroženi z ljudmi, ki jih imajo radi. Nagnjeni so k črno-belemu razmišljanju, stvari vidijo v smislu "vse dobro" ali "vse slabo".

Analize raziskav kažejo, da se lahko motnja pojavi pri 0,7 % do 3,5 % posameznikih v populaciji13 in je povprečno 3-krat pogosteje diagnosticirana pri ženskah kot pri moških14.

Simptomi in znaki mejne osebnostne motnje

Simptomi mejne motnje so zelo raznoliki in se razlikujejo od posameznika do posameznika, Med pogoste znake prištevamo:

 • Ekstremna nihanja razpoloženja in energije
 • Težave z nadzorovanjem impulzov. Pogosto se odločajo za tvegano vedenje, kot so promiskuiteta, igre na srečo, zloraba drog in samopoškodovanje, ne da bi upoštevale posledice. Prav tako se vedejo nepremišljeno, na primer vozijo prehitro ali porabijo preveč denarja.
 • Intenzivni občutki jeze. Lahko se nenadoma spravijo na druge ali pretirano reagirajo na majhne stvari.
 • Nestabilna ali intenzivna razmerja. Značilno je hitro menjavanje občutkov ljubezni in sovraštva do iste osebe. V odnosih lahko doživljajo tudi pristop "vse ali nič" - svoje partnerje idealizirajo kot popolne ali pa jih demonizirajo kot ničvredne.
 • Občutek praznine. Morda ne bodo znali opisati, kaj jim v življenju manjka, vendar bodo vedeli, da se počutijo prazne in brezupne
 • Izreden strah pred zavrženostjo. Ta lahko vodi v napade panike, kadar je nekdo, ki se jim zdi pomemben daleč vstran ali kadar se zveza konča.

Blodnje in halucinacije se lahko pojavijo pri 26 % osebah z mejno osebnostno motnjo12.

Vzroki in mejna motnja osebnosti

Vzroki za MOM motnjo še vedno niso znani, vendar raziskovalci menijo, da so lahko genetsko pogojeni in povezani z drugimi duševnimi boleznimi, kot sta depresija in anksioznost.
 

Vemo, da gre pri MOM motnji za zapleteno stanje, vendar obstajajo nekateri dejavniki, ki lahko prispevajo k njenemu razvoju. Pomembno si je zapomniti, da čeprav lahko ti dejavniki povečajo tveganje za razvoj motnje, še ne pomeni, da se bo ta razvila pri vas.

Raziskava je pokazala, da je mejno osebnostno motnjo možno diagnosticirati šele med puberteto in zgodnjo odraslostjo3.

Prav tako je pomembno upoštevati, da je težko določiti en poseben vzrok za razvoj motnje pri posamezniku, zato imajo ti pogosto zelo različne izkušnje in simptome. Kljub temu obstajata dva zelo pogosta vzroka za razvoj motnje:

 • Genetika. Vemo, da ima genetika pomembno vlogo pri številnih duševnih boleznih, kot sta na primer shizofrenija in depresija. Čeprav še ne vemo natančno, kako geni vplivajo na mejno osebnostno motnjo, pa vemo, da se ta običajno pojavlja v družinah. Če jo ima nekdo v vaši družini, obstaja večja verjetnost, da jo boste imeli tudi vi.
 • Izkušnje v zgodnjem otroštvu. Travme, zlorabe v otroštvu in nasilje lahko povzročijo trajne posledice na razvoj možganov in vedenje pozneje v življenju. Pri otrocih, ki so doživeli travmo, je lahko večja verjetnost, da bodo v odrasli dobi razvili mejno osebnostno motnjo, kot pri otrocih, ki travme niso doživeli.

Partner ali svojci in mejna osebnostna motnja

Če se sprašujete, kako pomagati osebi z mejno osebnostno motnjo, morate najprej vedeti, da njihovo stanje ni vaša, niti njihova krivda. Ko se razburijo, se poskušajte opomniti, da izvor njihove jeze niste vi, pač pa njihovo trenutno stanje.

V kolikor imate prijatelja, svojca ali partnerja, pri katerem se kažejo simptomi mejne motnje osebnosti, mu lahko pomagate z naslednjimi ukrepi.

Če se zaradi njihovega vedenja še ne počutite razočarano ali prizadeto – obstaja namreč velika verjetnost, da vas bodo prizadeli7, se jim poskušajte približati z empatijo. Ne pozabite, da ta oseba potrebuje vso podporo, ki jo lahko dobi od vas.

Najprej se pozanimajte, na katere simptome morate biti pozorni. Za mejno osebnostno motnjo so značilna nestabilna razpoloženja, impulzivno vedenje in intenzivni čustveni odzivi.

Drugič, če sumite, da ima vaš bližnji mejno osebnostno motnjo, je pomembno, da se z njim o tem pogovorite.

Če za osebo z MOM motnjo skrbite že nekaj časa in se vam zdi, da se stvari NE izboljšujejo, razmislite o pogovoru s psihoterapevtom o dodatnih možnostih zagotavljanja podpore.

Tretjič, spodbudite jih, naj obiščejo strokovnjaka za duševno zdravje, ki je specializiran za zdravljenje tega stanja. To je lahko za osebe z mejno osebnostno motnjo zelo težko, saj se običajno izogibajo pogovorom o svojih težavah.

Če za osebo z MOM motnjo skrbite že nekaj časa in se vam zdi, da se stvari NE izboljšujejo, razmislite o pogovoru s psihoterapevtom, ki vam lahko ponudi dodatne možnosti podpore.

Tretjič, spodbudite jih, naj obiščejo strokovnjaka za duševno zdravje, ki je specializiran za zdravljenje tega stanja. To je lahko za osebe z mejno osebnostno motnjo zelo težko, saj se običajno izogibajo pogovorom o svojih težavah.

Primerjava: Mejna ali narcistična osebnostna motnja?

Razlika med narcistično in mejno osebnostno motnjo je v tem, da je za prvo značilen pretiran občutek lastne pomembnosti10 in stalna potreba po pozornosti, za drugo pa nestabilna čustva, impulzivno vedenje in strah pred zapustitvijo11.
 

Obe motnji sta si podobni, saj gre pri obeh za čustveno občutljivost, ki lahko vodi v impulzivno vedenje, vendar se razlikujeta po vzrokih (mejna osebnostna motnja ima genetske dejavnike, narcizem pa je bolj okoljski), simptomih (mejna osebnostna motnja vključuje samopoškodovanje, narcizem pa pretirano izkazovanje moči) in načinih zdravljenja.

Posledice mejne osebnostne motnje

Mejna osebnostna motnja lahko prizadene bližnje odnose, službo, šolo, družabne dejavnosti in počutje v družbi. Pogoste nevarne posledice, ki jih motnja prinaša so:

 • Pogoste spremembe ali izgube delovnih mest
 • Opustitev šole, ne da bi jo končali
 • Pravne in kazenske težave
 • Težave v partnerskih odnosih 
 • Samopoškodovanje
 • Impulzivno in tvegano vedenje vodi v nenačrtovane nosečnosti, spolno prenosljive okužbe, prometne nesreče in pretepe
 • Samomorilne misli 

Zdravljenje in ali je mejna osebnostna motnja ozdravljiva

Ali je mejna osebnostna motnja ozdravljiva je odvisno od tega koga vprašate. Nekateri zdravniki menijo, da je ozdravljiva, drugi pa, da je to vseživljenjska motnja, ki verjetno ne bo izginila.

Dobra novica je, da obstajata učinkoviti metodi zdravljenja motnje: zdravila in psihoterapija. Slaba novica je, da ti načini zdravljenja potrebujejo čas – včasih tudi leta, da začnejo učinkovati, in zahtevajo predanost tako z vaše strani kot s strani psihoterapevta.

Pomoč s psihoterapijo

Mejno osebnostno motnjo je mogoče zdraviti s psihoterapijo, ki je znana tudi kot pogovorna terapija ali svetovanje.

Preberi več: Kaj je psihoterapija?

Cilj psihoterapije je pomagati ljudem spremeniti način razmišljanja, čustvovanja in vedenja, z namenom izboljšanja odnosov z drugimi in boljšim delovanjem v vsakdanjem življenju.

V raziskavi izvedeni leta 2021 je bilo vključenih 1.370 oseb, diagnosticiranih z mejno motnjo osebnosti. Ugotovitve so pokazale, da je psihoterapija v povprečju znatno izboljšala njihovo kakovost življenja5.

V drugi študiji, kjer so analizirali učinke psihoterapije pri 643 osebah, je psihoterapija privedla do znatnega izboljšanja simptomatike in zmanjšanja števila poskusov samomora4.

Ugotovitve ene študije so pokazale, da je vključevanje svojcev v proces psihoterapije z osebami mom motnje, predstavljal novo in edinstveno priložnost za doseganje boljših rezultatov zdravljenja6.

Pomoč s čuječnostjo

Čuječnost je oblika zdravljenja, za katero je bilo dokazano, da ljudem z motnjo v duševnem razvoju pomaga izboljšati razpoloženje, zmanjšati stres in obvladovati čustva. Uporablja se tudi za pomoč pri obvladovanju drugih težav z duševnim zdravjem, kot sta depresija in anksioznost.

Zmanjšanje anksioznosti pri osebah z MOM motnjo je pokazala študija iz 20198.

Vse o čuječnosti: Kaj je čuječnost?

Raziskava izvedena na 50 posameznikih z mejno motnjo, je pokazala, da imajo prakse čuječnosti velik vpliv na zmanjševanje simptomov motnje, ob hkratni uporabi zdravil.

Ugotovili so, da se s prakso čuječnosti najpogosteje izboljšajo simptomi afektivne nestabilnosti, neustrezne jeze in občutek praznine9.

Zdravila

Zdravila za zdravljenje mejne osebnostne motnje vključujejo antidepresive in stabilizatorje razpoloženja.

Antidepresivi

Zdravilo, ki se najpogosteje uporablja za zdravljenje mejne osebnostne motnje, se imenuje selektivni zaviralec ponovnega privzema serotonina ali SSRI.

SSRI delujejo tako, da zavirajo ponovni privzem serotonina, nevrotransmiterja, ki vpliva na razpoloženje in čustva. Pri osebah z BPD lahko to pomaga zmanjšati simptome, kot so impulzivnost, jeza in izbruhi

Stabilizatorji razpoloženja

Pomagajo zmanjšati simptome manije, tako da ponovno vzpostavijo ravnovesje med ravnmi dopamina in noradrenalina v možganskih sinapsah (prostorih med živčnimi celicami).

Pred uporabo ali uživanjem zdravil se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Forum in mejna osebnostna motnja

Včasih pomaga že, če slišimo izkušnje drugih ljudi z enakimi težavami kot jih imamo sami. Preberete si lahko rubriko o mejni osebnostni motnji na forumu med.over.net. Najdete jo na tej povezavi

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt, klinični psiholog

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Kaj je depresija? — Vse o depresiji

Kaj je depresija? — Vse o depresiji Preberite več

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Ste anksiozni?

Ste anksiozni? Preberite več

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Kaj je psihoterapija?

Kaj je psihoterapija? Preberite več

Pridobite samozavedanje čustev in osebnostno rast s psihoterapijo

Izboljšajte razmerje z
branjem naslednjih objav

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberite več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberite več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Vse o zdravem partnerskem odnosu

Vse o zdravem partnerskem odnosu. Preberite več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Duševno zdravje in
razvoj otrok

Kaj je ADHD?

Kaj je ADHD? Preberite več

Obvladajte motnjo ADHD in izboljšajte vsakodnevno delovanje

Imate avtista? — Vse o avtizmu

Imate avtista? — Vse o avtizmu Preberite več

Preberite kako prepoznati otroka z avtizmom in kako mu pomagati

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Motnje prehranjevanja
in motnje spanja

Kaj je anoreksija?

Kaj je anoreksija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za anoreksijo

Kaj je bulimija?

Kaj je bulimija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za bulimijo

Kaj je motnja prenajedanja?

Kaj je motnja prenajedanja? Preberite več

Premagajte prenajedanje ali prenajedanje in izboljšajte svoj odnos do hrane.

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Ste v stanju nespečnosti?

Imate nespečnost? Preberite več

Premagajte nespečnost in si zagotovite dober nočni počitek

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj