Objavljeno: 4 Januar 2023 |
Posodobljeno: 30 Januar 2023

Kaj so motnje hranjenja?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt, klinični psiholog

Motnje hranjenja | Psihoterapija Spoznaj

Kaj so motnje hranjenja

Motnje hranjenja so duševne bolezni, ki so povezane z načinom prehranjevanja. Ne gre le za hrano, temveč tudi za to, kako osebe dojemajo svoje telo in kaj se jim zdi sprejemljivo jesti.

Z motnjami hranjenja se v Evropi bori približno 2,2 % populacije1

Motnje hranjenja so resne in so lahko usodne. Prizadenejo lahko vsakogar, vendar so najpogostejše pri najstnikih in mladih odraslih. K motnjam prištevamo anoreksijo nervozo, bulimijo nervozo in motnje hranjenja s prenajedanjem.

Znaki in simptomi za motnje hranjenja

Različne vrste motenj hranjenja imajo različne simptome, vendar je vsako stanje zelo osredotočeno na vprašanja, povezana s hrano in prehranjevanjem, nekatera pa so zelo osredotočena na telesno težo. 


Simptomi se lahko kažejo na različne načine, vendar obstajajo nekateri skupni znaki, ki jih boste morda lahko prepoznali, če se vi ali nekdo, ki ga poznate, spopada s temi duševnimi in vedenjskimi težavami:

 • Spremembe v telesni teži
 • Težave s prehranjevanjem v javnosti oziroma pred drugimi
 • Prekomerno ukvarjanje s težo, hrano, kalorijami ali dietami
 • Izogibanje obrokom
 • Močan strah pred povečanjem telesne teže ali "debelostjo"
 • Oblačenje z namenom prikrivanja telesa
 • Strogo omejevanje količin in vrste zaužite hrane
 • Zavračanje uživanja določene hrane
 • Zanikanje občutka lakote
 • Prekomerna potreba po "izgorevanju" kalorij
 • Večkratno tehtanje
 • Vzorci izmenjevanja obdobij prenajedanja in obdobij čiščenja
 • Pretirana telesna vadba

Študija navaja, da lahko zgodnji simptomi depresije pomembno povezani s skrajno nizko telesno težo v mlajši odrasli dobi4.

Telesni znaki motenj hranjenja

Telesni znaki motenj hranjenja so lahko:

 • Želodčni krči in druge težave v prebavilih
 • Težave s koncentracijo
 • Težave pri delovanju imunskega sistema
 • Netipični rezultati laboratorijskih preiskav (anemija, nizka raven ščitnice, nizka raven hormonov, nizka raven kalija, nizko število krvnih celic, počasen srčni utrip)
 • Vrtoglavica
 • Mrazenje
 • Motnje spanja 
 • Nepravilnosti pri menstruaciji
 • suha koža ali tanki nohti
 • Redčenje las
 • Mišična šibkost

Motnje hranjenja pri otrocih in mladostnikih

Motnje hranjenja pri otrocih so resna težava. Lahko življenjsko nevarne, saj so lahko vzrok trajnih negativnih posledic za otrokovo zdravje, dobro počutje in samospoštovanje.


Motnje hranjenja lahko vplivajo na uspešnost v šoli, socialne odnose in telesno zdravje. Otroci s temi težavami imajo pogosto nizko samopodobo, depresijo, anksioznost ali druge duševne motnje, pa tudi težave s telesnim zdravjem, ki jih povzročajo načini prehranjevanja, ki lahko vodijo v podhranjenost, kot so anemija (premalo rdečih krvničk), omotica zaradi prenizkih zalog železa ali utrujenost ter šibkost zaradi nizkih ravni več vitaminov.

Psihoterapevti svetujemo: Družinska psihoterapija

Študija je pokazala, da družinska psihoterapija velja za najboljšo prakso zdravljenja motenj hranjenja pri otrocih in mladostnikih. Pri tej obliki terapije imajo starši pomembno vlogo pri zdravljenju svojega otroka9.

Vzroki za motnje prehranjevanja

Motnje hranjenja so kompleksna in večplastna motnja, katerih vzroke še vedno raziskujejo. Pogosto ni enega samega vzroka, saj mnenja strokovnjakov kažejo, da k motnjam hranjenja prispeva več dejavnikov.


Eden od najbolj znanih dejavnikov je telesna podoba posameznika. Nekateri ljudje, ki imajo zdravo telesno podobo, se še vedno spopadajo z neurejenim prehranjevalnim vedenjem, ker se jim zdi, da niso dovolj dobri na podlagi podob, ki jih vidijo na socialnih omrežjih in v revijah.

Drugi dejavnik je lahko genetska nagnjenost. Pri ljudeh z družinsko anamnezo motenj hranjenja je večja verjetnost, da jih bodo razvili tudi sami.

Tretji dejavnik je travma v otroštvu. Otroci, ki doživijo hudo zlorabo ali zanemarjanje, se lahko zatečejo k hrani kot načinu obvladovanja stresa, kar lahko privede do nezdravega odnosa do hrane in motenj hranjenja pozneje v življenju.

Dolgotrajne negativne posledice

Motnje hranjenja resno vplivajo na zdravje in dobro počutje tistih, ki trpijo zaradi njih. Bolj ko je motnja hranjenja huda ali dolgotrajna, večja je verjetnost, da se bodo pojavili resni zapleti, kot so:

 • Zdravstvene težave
 • Depresija in tesnoba
 • Samomorilne misli 
 • Težave v rasti in razvoju
 • Težave v odnosih (na primer partnerskem odnosu)
 • Nagnjenost k odvisnosti od psihoaktivnih snovi
 • Težave na delovnem mestu in v šoli
 • Predčasno smrt

Vrste in tipi motenj prehranjevanja

Poznamo štiri glavne vrste motenj hranjenja: 

 1. Prenajdanje oziroma prekomerno prehranjevanje 
 2. Anoreksija nervoza 
 3. Bulimija nervoza 
 4. Ortoreksija 

Prenajedanje ali prekomerno prehranjevanje

Prekomerno prehranjevanje je oblika motenega prehranjevanja, za katero je značilno nenadzorovano uživanje velikih količin hrane. Pogosto ga spremljajo občutki sramu in krivde ter povečan strah pred obsojanjem.

Preberi več: Kdaj je prehranjevanje prekomerno (prenajedanje)?

Motnja prenajedanja je pogosto povezana z drugo duševno motnjo, ki se imenuje kompulzivno prenajedanje. Za kompulzivno prenajedanje je značilno redno prenajedanje brez občutka krivde ali sramu, povezanega s tem vedenjem.


Prekomerno uživanje hrane je nezdravo, saj lahko vodi v povečanje telesne teže, to pa je povezano s številnimi zdravstvenimi težavami. Predvsem debelost je povezana z večjim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen in druge zdravstvene težave. Poleg tega se zaradi prenajedanja lahko počutite grozno glede sebe in svojega telesa. To lahko sčasoma privede do depresije in tesnobe.

Anoreksija

Anoreksija nervoza je motnja hranjenja, pri kateri sta v ospredju omejevanje vnosa hrane in strah pred pridobivanjem telesne teže. Najpogostejša je pri mladih ženskah, pojavlja pa se tudi pri mladih moških, starejših odraslih in otrocih.

Preberi več: Kaj je anoreksija?
 

Osebe z anoreksijo nervozo imajo izkrivljeno predstavo o svojem telesu in se dojemajo kot debele, čeprav imajo premajhno telesno težo. Morda jih je tudi strah, da bi pridobili težo, kar vodi v ekstremno hujšanje in nezdrave prehranjevalne navade.

Anoreksija se običajno začne z dieto ali prekomerno (in nenadno) telesno vadbo kot načinom hujšanja. Anoreksija nervoza vpliva na dojemanje samega sebe9. Zaradi nje lahko mislite, da ste debeli, čeprav niste, zaradi česar želite shujšati, čeprav vaše telo potrebuje več hrane. To lahko privede do nevarnih prehranjevalnih navad, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Bulimija

Bulimija je motnja hranjenja, za katero so značilna obdobja prenajedanja in čiščenja. Sklednje lahko poteka z bruhanjem, uporabo odvajal, diuretikov ali klistirjev.

Preberi več: Kaj je bulimija?

Veliko ljudi, ki trpijo za bulimijo, se spopada tudi z drugimi težavami z duševnim zdravjem, kot sta depresija ali anksioznost. Te osebe pogosto uporabljajo prenajedanje kot način za spopadanje z negativnimi čustvi.


Bulimija lahko privede do resnih zdravstvenih težav, vključno z zobno gnilobo in izgubo sklenine na zobeh zaradi pogostega bruhanja, dehidracijo zaradi prevelike izgube tekočine med bruhanjem, elektrolitskim neravnovesjem, ki lahko povzroči srčni zastoj, in raztrganino želodca zaradi ponavljajočih se epizod bruhanja.

Ortoreksija

Beseda "ortoreksija" se uporablja za opis ljudi, ki so obsedeni z uživanjem zdrave hrane. Prav tako pa ta izraz lahko uporabimo tudi za ostale preokupiranosti posamezjika. Na primer pozameznika, ki je preokupiran z vadbo ali duhovnostjo.

Pomoč za svojca z motnjami prehranjevanja

Če imate opravka z nekom, ki kaže simptome motenj hranjenja, je najbolje, da se najprej poučite o teh težavah, da ga boste lažje razumeli in mu bolje svetovali.


Morda se vaš znanec niti ne zaveda, da ima motnjo hranjenja, saj misli, da gre le za "zdravo prehranjevanje" ali "hujšanje". Pri motnjah hranjenja ne gre le za hrano in težo, temveč za nekaj veliko globljega: nadzor.


Če imate prijatelja ali bližnjega, ki se spopada z motnjami hranjenja, vam predlagamo nekaj nasvetov, kako mu pomagati:

 1. Začnite tako, da jih vprašate, kaj potrebujejo. Motnje hranjenja so zapletene in pogosto izvirajo iz travm iz otroštva ali drugih težav, zato morate najprej pozorno poslušati, kaj ima vaš prijatelj ali ljubljena oseba povedati o svojih težavah in kako ji lahko pomagate.

 2. Bodite pripravljeni na dolg proces okrevanja. To ni nekaj, kar bi se uredilo čez noč – potreben je čas, potrpežljivost in podpora drugih, da lahko nekdo resnično napreduje na svoji poti okrevanja. Dajte jim prostor, kadar je to mogoče, vendar jih ne pustite same.

 3. Bodite potrpežljivi tako do sebe kot do svojega prijatelja ali ljubljene osebe. Morda se boste včasih počutili razočarane, ker se vam bo zdelo, da ni vidnega nobenega napredka. Okrevanje je dolgotrajno zato bodite potrpežljivi in vztrajni.

Zdravljenje in motnje hranjenja

Dobra novica je, da obstaja veliko načinov, kako si lahko sami pomagate pri procesu zdravljenja pri motnjah prehranjevanja.

Najprej se zavedajte, da je to vaša težava in nikogar drugega. Imate moč, da v svojem življenju naredite spremembe. Prvi korak je lahko, da se skušate sprejet. Da se dobro počutite s svojim telesom in da ste sposobni zanj skrbeti na način, ki je primeren za VAS (in ne za koga drugega).

Drugi korak je ta, da se obrnete na prijatelje in družinske člane, ki so vas pripravljeni podpreti pri okrevanju. Pomagajo vam lahko tudi pri iskanju strategij spoprijemanja s težavami, kot je na primer pisanje (prehranjevalnega) dnevnika.

Psihoterapija in prehranske motnje

Najboljši način za pomoč pri motnjah hranjenja je, da se obrnete na strokovnjaka.

Psihoterapija je najpogostejša metoda za zdravljenje motenj hranjenja. Z obiskovanjem terapij, boste skupaj s psihoterapevtom ugotavljali, kaj je vzrok vaše motnje hranjenja in kako se z njo spopasti na zdrav način.

Pri izbiri psihoterapevta je dobro, da izberete nekoga, ki razume prehranske motnje in kako te delujejo. Vsi terapevti niso usposobljeni za to področje in nekateri morda ne bodo sposobni pomagati nekomu, ki se spopada z motnjo hranjenja – zato se pred začetkom zdravljenja prepričajte, da ima tisti, ki ga izberete izkušnje.

Če iščete nekoga v svoji okolici, lahko preverite ponudbo psihoterapevtov s klikom na vašo lokacijo bivanja: Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Kranj, Murska Sobota, Novo Mesto, Nova Gorica. V kolikor ne bivate v katerem izmed navedenih mest, si lahko ponudbo ogledate tudi v več kot 80 krajih po Sloveniji.

O koristih psihoterapije pri obravnavi motenj hranjenja obstaja več strokovne literature in raziskav2, 6, 7.

V eni študiji, je psihoterapija pri osebah z bulimijo privedla do bistveno večjega izboljšanja samospoštovanja5.

V drugi študiji je psihoterapija v kombinaciji s farmakološkim zdravljenjem (z zdravili) privedla do boljših rezultatov, v primerjavi z izključno farmakološkim zdravljenjem.

Motnje hranjenja v Sloveniji in pomoč

Za vas so v Sloveniji na voljo tudi številni spletni portali in gradiva, ki vam bodo pomagala pri procesu zdravljenja. Med drugim:

Getty images

Pogosta vprašanja

Kakšna je razlika med občasnim prenajedanjem, odvisnostjo od hrane in motnjo prenajedanja?

Zgolj občasno prenajedanje je stanje, ko pojeste več, kot bi smeli, vendar to ni dovolj pogosto, da bi to predstavljalo težavo.

O zasvojenosti s hrano govorimo takrat, ko ne morete prenehati jesti, čeprav si to želite. To lahko privede do povečanja telesne teže in zdravstvenih težav, ni pa nujno, da privede do motnje hranjenja.

Motnja prenajedanja je, ko naenkrat pojeste velike količine hrane, pri čemer se pogosto ne zavedate, koliko zaužijete. To je lahko nevarno, saj lahko povzroči povečanje telesne teže in druge zdravstvene težave.

Najpogosteje slišimo o mladih ženskah in motnjah hranjenja, toda ali obstajajo tudi druge skupine ljudi, ki pogosteje trpijo zaradi motenj hranjenja?

Motnje hranjenja lahko prizadenejo vsakogar, ne glede na spol, starost ali socialno-ekonomski položaj.

Čeprav so nekatere skupine morda bolj dovzetne kot druge, to ne pomeni, da je pri eni skupini večja verjetnost za razvoj motenj hranjenja kot pri drugi. Na primer, moški, pri katerih je bila diagnosticirana anoreksija nervoza ali bulimija nervoza in so nato šli skozi programe zdravljenja, imajo visoko stopnjo uspešnosti ozdravitve v primerjavi z ženskami, ki so šle skozi podobne programe.

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose
Viri
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt , klinični psiholog

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Kaj je depresija? — Vse o depresiji

Kaj je depresija? — Vse o depresiji Preberite več

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Ste anksiozni?

Ste anksiozni? Preberite več

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Kaj je psihoterapija?

Kaj je psihoterapija? Preberite več

Pridobite samozavedanje čustev in osebnostno rast s psihoterapijo

Izboljšajte razmerje z
branjem naslednjih objav

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberite več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberite več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Vse o zdravem partnerskem odnosu

Vse o zdravem partnerskem odnosu. Preberite več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Duševno zdravje in
razvoj otrok

Kaj je ADHD?

Kaj je ADHD? Preberite več

Obvladajte motnjo ADHD in izboljšajte vsakodnevno delovanje

Imate avtista? — Vse o avtizmu

Imate avtista? — Vse o avtizmu Preberite več

Preberite kako prepoznati otroka z avtizmom in kako mu pomagati

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Motnje prehranjevanja
in motnje spanja

Kaj je anoreksija?

Kaj je anoreksija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za anoreksijo

Kaj je bulimija?

Kaj je bulimija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za bulimijo

Kaj je motnja prenajedanja?

Kaj je motnja prenajedanja? Preberite več

Premagajte prenajedanje ali prenajedanje in izboljšajte svoj odnos do hrane.

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Ste v stanju nespečnosti?

Imate nespečnost? Preberite več

Premagajte nespečnost in si zagotovite dober nočni počitek

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj