Objavljeno: 3 Januar 2023 |
Posodobljeno: 30 Januar 2023

Kaj je obsesivno kompulzivna motnja?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt, klinični psiholog

Obsesivno kompulzivna motnja | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je obsesivno kompulzivna motnja (OCD motnja)

Obsesivno-kompulzivna motnja (OKM – slovensko ali OCD – angleško) je duševna motnja, za katero so značilne obsesivne misli in kompulzivna dejanja.

Obsesivne misli so neželene, vsiljive misli ali impulzi, ki povzročajo tesnobo in stisko. Kompulzivna dejanja so ponavljajoča se dejanja, ki jih oseba počne za blaženje tesnobe, na primer ponavljajoče umivanje rok.

Skupne ocene razširjenosti obsesivno kompulzivne motnje v celotni populaciji, se danes gibljejo med 0,8 % in 1,3 %1.

Po izsledkih raziskave, se kompulzivna motnja pojavi pri ženskah z 1,6-krat večjo verjetnostjo1

Zaznan je bil tudi trend, da je pri mlajših odraslih večja verjetnost, da se bodo v življenju srečali z OKM, kot pri starejših odraslih1.

Kar 75 % odraslih z OKM ima vsaj eno komorbidno oziroma pridruženo duševno motnjo. Med najpogostejšimi pa so generalizirana anksiozna motnja, depresija, socialna anksioznost in panična motnja5

Simptomi in znaki obsesivno komulzivne motnje

Simptomi obsesivno kompulzivne motnje vključuje ponavljajoče se izvajanje določenega dejanja brez nadzora ali z omejenim nadzorom. Vedenje običajno nima nobenega namena in ga je večinoma težje ustaviti.

Opaziti je možno nekatere od naslednjih simptomov:

 • Ponavljajoče se preverjanje ali izogibanje situacijam, ki sprožijo kompulzivno vedenje (primeri: 3-krat na dan se tuširate, ker mislite, da smrdite; izogibate se dvigalom, ker bi se lahko v njih ujeli).

 • Vztrajne misli, impulzi ali podobe, ki so vsiljive in vznemirljive (primeri: misli o tem, da bi nekoga ubil; podobe razmetavanja doma)

 • Občutek, da vas žene notranja potreba po izvedbi kompulzivnega dejanja (primeri: ko vstopite v sobo, morate šteti stvari)3.

Obsesivne misli in obsesivno razmišljanje

Obsesije, obsesivno razmišljanje in misli so nezaželene in zelo moteče misli oziroma ideje, ki ne izginejo (na primer: "Kaj pa, če dobim smrtonosno bolezen?" ali "Kaj pa, če koga ranim?").

Nekateri najpogostejši znaki obsesij so:

 • Agresivna in nasilna nagnjenja
 • Potreba, da je vse v določenem vrstnem redu
 • Strah pred mikrobi
 • Misli, ki jih ne želite, na primer o seksu, religiji ali poškodovanju drugih ljudi.

Kompulzivno obnašanje

Kompulzivno obnašanje in obsesije so pogosto povezane. Če vas na primer vedno skrbi, da boste zboleli, se vam lahko zdi, da si morate vedno znova umivati roke. Med najpogostejšimi kompulzijami so:

 • Vnovično štetje stvari
 • Prekomerno čiščenje ali umivanje
 • Postavljanje stvari v določeni vrstni red ali na simetričen način
 • Preverjanje, ali so vrata zaklenjena ali ali je pečica ugasnjena

Vzroki za razvoj obsesivno kompulzivne motnje

Natančni vzroki OKM še vedno niso znani, vendar raziskave kažejo, da se razlogi za razvoj motnje skrivajo v genetskih in okoljskih dejavnikih8. Kompulzivna motnja je genetsko pogojena, kar pomeni, da obstaja večje tveganje za razvoj te motnje, če jo ima nekdo v vaši družini.

Tudi okoljski dejavniki, kot sta stres ali travma, lahko povečajo možnosti za razvoj motnje.

Če ste bili na primer v otroštvu spolno zlorabljeni in ste zaradi tega razvili posttravmatsko stresno motnjo, je lahko večja verjetnost, da boste pozneje v življenju razvili tudi obsesivno kompulzivno motnjo, saj lahko te izkušnje povzročijo spremembe v strukturi in delovanju možganov.

Obsesivno kompulzivna motnja pri otrocih in mladostnikih

Pri otrocih so simptomi obsesivno kompulzivne motnje včasih zelo podobni simptomom, ki jih doživljajo odrasli, včasih pa se lahko zelo razlikujejo Nekateri pogosti simptomi OKM motnje pri otrocih vključujejo:

 • Pretiran strah ali tesnoba pred odhodom ven ali ločitvijo od staršev, tudi če za to ni razloga

 • Pretiran strah ali tesnoba pred določenimi stvarmi (npr. kačami) ali situacijami (npr. šola)

 • Kopičenje predmetov, ki se ne zdijo uporabni ali pomembni (na primer časopisa ali praznih steklenic). Te predmete običajno shranjujejo na kupe v svoji sobi.

 • Ponavljajoče preverjanje naključnih predmetov, kjer večkrat preverijo stvari, kot so ključavnice vrat ali električne vtičnice.

Otroci, ki trpijo za OKM, se pogosto sramujejo svojih simptomov, saj se zdijo nerazumni ali neumni drugim sovrstnikom, na primer: nezmožnost igranja na prostem zaradi obsedenosti z umivanjem, jih lahko izolira od prijateljev.

Psihoterapevti svetujemo: Psihoterapija za otroke in mladostnike 

Posledice in kompulzivna motnja

Nekatere pogoste posledice oziroma težave, ki jih lahko povzroči obsesivno kompulzivna motnja so:

 • Prekomerna izguba časa za obsesivne dejavnosti in rituale
 • Zmanjšana kvaliteta življenja
 • Zdravstvene težave, kot je kontaktni dermatitis, so lahko posledica pretiranega umivanja rok
 • Večje tveganje za razvoj presnovnih ali srčno-žilnih zapletov v primerjavi s splošno populacijo2
 • Težave v službi, v šoli ali v družbi
 • Težave v odnosih (na primer: partnerskih odnosih)
 • Samomorilne misli 

Študija iz leta 2015 poroča, da je dejanski poskus samomora pri ljudeh z OKM motnjo, v primerjavi s splošno populacijo, v povprečju kar 10,3 % bolj verjeten7.

Zdravljenje in zdravila pri obsesivno kompulzivni motnji

Da, obsesivno kompulzivno motnjo je mogoče zdraviti, ampak je pri iskanju zdravljenja velikokrat težko vedeti, kje začeti.

Morda imate občutek, da ne ustrezate tipičnemu profilu osebe, ki trpi za OKM motnjo, in se sprašujete, ali so vaši simptomi resnični ali ne. Ali pa ste v preteklosti že poskusili z zdravili ali terapijo, a vam ne eno in ne drugo ni pomagalo.

Po podatkih raziskave, je najboljši način zdravljenja obsesivno kompulzivne motnje, kombinacija psihoterapije in zdravil4.  

Glede zdravil je najbolje, da se prej posvetujete s psihiatrom ali psihologom, ki je specializiran za zdravljenje te bolezni. Razložili vam bodo, kaj se dogaja v vaših možganih, in vam ponudili posebne načrte zdravljenja, ki vam bodo pomagali obvladovati simptome.

Samozdravljenje

Prvi korak je, da se prepričate, da je vaš zdravnik seznanjen z vašimi simptomi. Pomagal vam bo ugotoviti, ali imate obsesivno kompulzivno motnjo, in vam svetoval, kako jo obvladati.

Če menite, da vaše obnašanje kaže osnovne simptome, si najprej preberite nekaj o tej temi. Na voljo je veliko knjig in člankov, zato si vzemite nekaj časa in se o njej poučite, preden začnete načrtovati kakršno koli zdravljenje.

Pomoč s psihoterapijo

Psihoterapija in njeni različni pristopi so se izkazali za zelo učinkovite pri zdravljenju obsesivno kompulzivne motnje.

Po podatkih študije približno 25-40 % posameznikov doseže popolno okrevanje po metodi kognitivno vedenjske terapije, priporoča pa se tako odraslim kot otrokom, ne glede na intenzivnost simptomov5.

Psihoterapija je zasnovana na funkcionalnem odnosu med obsesijami in kompulzijami. Njen glavni namen je oslabiti povezave med obsesijami in povečano anksioznostjo5.

V kolikor bi se želeli o simptomih OKM motnje pogovoriti z izkušenim psihoterapevtom, smo za vas pripravili seznam preverjenih po lokacijah v Sloveniji:

Pomoč s čuječnostjo

Čuječnost je učinkovito orodje za lajšanje simptomov obsesivno kopulzivne motnje, vendar je potrebno opozoriti, da čuječnost sama ne more v celoti pozdraviti motnje. Čuječnost ljudem z OKM pomaga, da se naučijo obvladovati svoje simptome in živeti bolj polno življenje.

Predlagano branje: Kaj je čuječnost?

Primerjalna raziskava je na podlagi pregleda 10 študij, v katere je bilo skupno vključenih 625 posameznikov, pokazala pozitiven učinek terapije čuječnosti na zmanjšanje obsesivno-kompulzivnih in depresivnih simptomov9.

Primerjava: Bipolarna motnja ali obsesivna kompulzivna motnja?

Obsesivno kompulzivna in bipolarna motnja sta duševni bolezni, ki vplivata na možgane in se pri 10.9 %11 oziroma 17 %10 primerih oseb pojavljata komorbidno (pridruženo). Pri obeh motnjah veljajo naslednje značilnosti: 

 • Obe je mogoče zdraviti z zdravili
 • Obe se lahko poslabšata, če ju ne zdravimo
 • Obe sta pogostejši pri ljudeh, ki imajo družinskega člana z diagnozo ene od teh motenj

Življenjska prevalenca obsesivno kompulzivne motnje pri osebah z bipolarno motnjo je 4.4-krat večja kot pri splošni populaciji11.


Vse o bipolarni motnji: Kaj je bipolarna osebnostna motnja?
 

Pri ljudeh z bipolarno motnjo se pojavljajo obdobja ekstremnih sprememb razpoloženja, ali "epizode razpoloženja". Te lahko vključujejo manične epizode (občutek izjemne sreče ali energije), depresivne epizode (občutek žalosti), hipomanične epizode (občutek deloma intenzivne sreče) ali mešane epizode (občutek visoke in nizke energije).

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt, klinični psiholog

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Kaj je depresija? — Vse o depresiji

Kaj je depresija? — Vse o depresiji Preberite več

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Ste anksiozni?

Ste anksiozni? Preberite več

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Kaj je psihoterapija?

Kaj je psihoterapija? Preberite več

Pridobite samozavedanje čustev in osebnostno rast s psihoterapijo

Izboljšajte razmerje z
branjem naslednjih objav

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberite več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberite več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Vse o zdravem partnerskem odnosu

Vse o zdravem partnerskem odnosu. Preberite več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Duševno zdravje in
razvoj otrok

Kaj je ADHD?

Kaj je ADHD? Preberite več

Obvladajte motnjo ADHD in izboljšajte vsakodnevno delovanje

Imate avtista? — Vse o avtizmu

Imate avtista? — Vse o avtizmu Preberite več

Preberite kako prepoznati otroka z avtizmom in kako mu pomagati

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Motnje prehranjevanja
in motnje spanja

Kaj je anoreksija?

Kaj je anoreksija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za anoreksijo

Kaj je bulimija?

Kaj je bulimija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za bulimijo

Kaj je motnja prenajedanja?

Kaj je motnja prenajedanja? Preberite več

Premagajte prenajedanje ali prenajedanje in izboljšajte svoj odnos do hrane.

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Ste v stanju nespečnosti?

Imate nespečnost? Preberite več

Premagajte nespečnost in si zagotovite dober nočni počitek

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj