Objavljeno: 4 Januar 2023 |
Posodobljeno: 30 Januar 2023

Kaj je panični napad (napad panike)?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt, klinični psiholog

Panični napad oziroma napad panike | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je panični napad ali napad panike

Napadi panike so nenaden občutek izjemnega strahu, ki ga pogosto spremljajo potenje, tresenje in zadihanost. Lahko se zgodijo samo enkrat ali pa se ponavljajo. V primeru, da so panični napadi ponavljajoči, potem govorimo o panični motnji.

Napadi panike se pojavljajo pri 1,7 % populacije3.

Panični napad lahko sproži več stvari. Pojavi se lahko kot panika med vožnjo, na sestanku ali celo med sedenjem v dnevni sobi.


Napadi panike so zelo različni po pogostosti in jakosti. Nekateri ljudje imajo na primer zmerno pogoste napade (na primer 1-krat na teden), ki se ponavljajo več mesecev. 


Drugi pravijo, da imajo veliko napadov v kratkem času (dnevu ali tednu), nato pa jih dolgo časa (tedne ali mesece) nimajo, ali pa imajo dolgo časa le nekaj napadov na leto3


Povezano: Kaj je panična motnja? 

Kaj je panika

Panika je občutek groze, nemoči ali skrajne tesnobe. Je običajen odziv na stres, sproži pa jo lahko že tako preprosta stvar, kot je na primer prečkanje ulice. Beseda izhaja iz grškega boga Pana, ki je bil znan po svojih nenadnih pojavih in izginotjih. 


Psihologija paniko in panične napade preučuje v sklopu kategorije anksioznih motenj, kamor uvrščamo tudi socialno anksioznost in generalizirano anksiozno motnjo.

Trajanje napada panike

Študije so pokazale, da se dolžina trajanja paničnih napadov močno razlikuje od posameznika do posameznika. 


V eni študiji1 je povprečen panični napad trajal le 211 sekund oziroma slabe 4 minute, med tem ko v drugih raziskavah poročajo o paničnih napadih, ki trajajo med 20 in 30 minut3 ali tudi do 60 minut2.

Strah pred novim napadom panike

Profesor psihologije na priznani Princeton Univerzi – dr. Robert L. Woolfolk3 pojasnjuje, da je strah pred novim napadom panike eden najpogostejših strahov ljudi s panično motnjo. 


Ta "strah pred strahom" je prisoten večino časa in lahko zelo ovira vsakdanje življenje.

Fobično izogibanje določenim situacijam ali okoljem, lahko temelji na prepričanju, da je situacija, ki se je izogibamo, povzročila prejšnji napad panike ali da gre za kraj, kjer je v primeru paničnega napada težko pobegniti ali poiskati pomoč. 


Fobično izogibanje se v skrajnem primeru sprevrže v agorafobijo.

Simptomi in znaki panične motnje

Kako prepoznati napad panike?


Meritve kažejo, da je verjetnost pojava paničnega napada pri ženskah 2-krat večja kot pri moških. Panični napadi se ne glede na spol pojavljajo med 25 do 53 letom starosti, s srednjo starostjo 32 let3


Pri paničnem napadu se pojavljajo številni simptomi in znaki, ki dosežejo svoj vrhunec v približno 10 minutah3. Med najpogostejšimi simptomi napada panike so:

 • Občutek bližajoče se pogube (kot da se bo zgodilo nekaj strašnega)
 • Vrtoglavica
 • Oteženo dihanje
 • Slabost ali bolečine v želodcu
 • Srce bije hitreje kot po navadi
 • Hitro in oteženo dihanje ter kratka sapa
 • Bolečine v prsih ali stiskanje v prsih
 • Potenje
 • Tresenje ali drhtenje
 • Mrzlica ali vročinski oblivi

Vrste paničnih napadov

Profesor psihologije na Princeton Univerzi – dr. Robert L. Woolfolk3 napade panike kategorizira glede na razmerje med tem, kdaj pride do napada, in tem, ali obstajajo situacijski sprožilci ali ne.

 • Nepričakovani (nepotrjeni) napadi panike so najpogostejša vrsta paničnih napadov. Zgodijo se nenadoma in nimajo nobene veze z določeno situacijo.

 • Situacijsko sproženi panični napadi, ki se skoraj vedno zgodijo takoj po tem, ko smo izpostavljeni sprožilni situaciji ali jo pričakujemo. Na primer videnje kače ali določenega kraja, lahko sproži takojšen napad panike).

 • Situacijsko pogojeni panični napadi se zelo verjetno zgodijo ob sprožilni situaciji, vendar niso vezani na sprožilno situacijo in ni nujno, da se zgodijo takoj po njej. Primer so panični napadi med vožnjo, ki se lahko včasih pojavijo pol ure po vožnji.

Druge vrste napadov vključujejo napade panike, ki se zgodijo ponoči ali ko oseba občuti določeno vrsto intenzivnih čustev.

Vzroki za panični napad

Vzroki za napad panike so različni, med najpogostejšimi pa so:

 • Temperament, ki je bolj občutljiv na stres ali nagnjen k negativnim čustvom. Panični stres je lahko posledica česar koli, od stresa v službi do težav v odnosih.
 • Genetska nagnjenost, saj je po ugotovitvah študij, tveganje za panične motnje 8-krat večje pri tistih s sorodniki prve stopnje in zgodovino paničnih motenj, v primerjavi s tistimi brez družinske anamneze3.
 • Nezmožnost doseganja pričakovanj in nizka samozavest4.
 • Travma iz preteklosti, na primer nesreča, zloraba ali nasilje
 • Anksiozne motnje, kot sta socialna anksioznost in posttravmatska stresna motnja (PTSM)
 • Zdravstveno stanje, kot sta sladkorna bolezen ali bolezni srca. Ena študija poudarja tudi slabo delovanje ščitnice, nizko raven sladkorja v krvi in nenadno ukinitev nekaterih zdravil4.
 • Depresija 

Verjetnost za dednost pojava paničnih motenj pri dvojčkih je 30 do 40 %3.

Kako preprečiti in ustaviti panični napad

Ob paničnem napadu imate lahko občutek, da umirate. Tukaj je nekaj načinov, kako si lahko pomagate ob napadu:

 1. Najprej se spomnite, da napadi panike NISO nevarni in ne bodo povzročili resne škode vašemu telesu ali umu. So le simptom tesnobe, ki jih je mogoče obvladati.

 2. Spomnite se, da bo napad minil. Napadi panike običajno trajajo približno nekaj minut do ene ure.

 3. Najboljše, kar lahko storite, je, da poskušate ostati čim bolj sproščeni, medtem ko čakate, da se vaše telo vrne v normalno stanje. Poskusite z vajami globokega dihanja: nekajkrat globoko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta; to naj bi pomagalo upočasniti srčni utrip in zmanjšati vse simptome

 4. Poiščite kakšno dejavnost, ki bo zamotila vaše možgane. Morda si pripravite skodelico čaja ali kave ali pokličite bližnjo osebo in jo prosite za pomoč pri premagovanju tega težkega obdobja. Poskusite lahko tudi s štetjem nazaj od 100, dokler ne pridete do 0 – to bo pomagalo odvrniti pozornost možganov od razmišljanja o tem, kaj povzroča napad panike, tako da se boste lahko hitreje umirili.

Za prenehanje napadov panike je potreben čas. Če hodite na psihoterapijo 1-krat na teden, bi morali spremembe opaziti v 10 do 20 tednih.

Preventiva za panični napad

Nekateri preventivni ukrepi, ki jih priporoča profesor psihologije na Univerzi Princeton – dr. Robert L. Woolfolk3 so:

 • Poučite se o paničnih napadih in panični motnji, da boste bolje prepoznavali simptome in potek napadov.
 • Ugotovite, kako prevzeti nadzor nad svojim dihanjem. Napade panike lahko ublažite z globokim dihanjem.
 • Tehnike sproščanja, kot so joga, meditacija in sproščanje mišic, vam lahko pomagajo, da se boste počutili srečnejše in mirnejše.
 • Redno telovadite, vsaj 30 minut večino dni v tednu.
 • Redno se družite z bližnjimi in prijatelji. Kadar se počutite osamljeni, se lahko simptomi tesnobe še poslabšajo.
 • Ne kadite, ne pijte alkohola in ne uživajte kofeina
 • Zagotovite si dovolj spanja

Psihoterapija

Psihoterapija vam bo poleg podpore v težkih trenutkih in pomoči pri učinkovitejšem obvladovanju ravni stresa in čustev, pomagala tudi pri odkrivanju osnovnih težav, ki morda prispevajo k simptomom anksioznosti.

Po ugotovitvah ene študije se panični napadi s psihoterapijo razrešijo pri 80 % primerih, zdravljenje pa lahko traja največ 10 mesecev7.

Dober psihoterapevt vam bo pomagal razviti veščine obvladovanja težav, tako da boste, ko se bodo te težave v prihodnosti ponovno pojavile, vedeli, kako jih najbolje obvladati, ne da bi se takoj zatekli nazaj k starim vzorcem (na primer k pretiranemu pitju alkohola).

V kolikor se srečujete s pogostimi paničnimi napadi in bi za vselej želeli odkriti njihove vzroke, ki izhajajo iz vaših travm iz otroštva, se lahko o tem in podobnih težavah pogovorite s katerim od priznanih psihoterapevtov v Sloveniji.

Za vas smo pripravili izbrani seznam psihoterapevtov v vaši bližini: 

V kolikor ne živite v katerem izmed naštetih mest ali si želite psihoterapevta obiskovati bolj oddaljeno, lahko ponudbo terapevtov preverite v drugih 80+ krajih po Sloveniji.

Zdravila

Za zdravljenje panične motnje se običajno uporablja več vrst zdravil. Med njimi so antidepresivi, benzodiazepini (skupina zdravil za pomirjanje) in nekatera zdravila proti tesnobi.

Pri izbiri zdravila je najbolje sodelovati z zdravnikom ali terapevtom, ki ima izkušnje z zdravljenjem anksioznih motenj, saj bo bolje vedel, katera zdravila so varna in učinkovita za vaše posebne potrebe.

Pred uporabo zdravil, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj imajo lahko zdravila neželene učinke.

Alternativne metode

Poleg formalnega zdravljenja s psihoterapijo ali zdravili, lahko poskusite simptome napadov premagati tudi z naslednjimi spremembami življenjskih navad:

Redna telovadba ima številne prednosti – pomaga izboljšati razpoloženje, izboljša kakovost in trajanje spanja, zmanjšuje raven stresa in celo pomaga preprečevati bolezni srca in sladkorne bolezni.


Prehranjujte se z zdravo hrano in prehranskimi dodatki. Za obvladovanje simptomov tesnobe lahko uporabljate zdravila rastlinskega izvora in drugi dodatke brez recepta, kamor prištevamo8

 • Živila z visokimi vsebnostmi inozitola (polnozrnati kruh, suhe slive, melone, agrumi, fižol, arašidovo maslo, ipd.)
 • Živila polna z 5-hidroksitriptofanom (5-HTP), kot so puran, mleko, piščanec, krompir, buče in ohrovt
 • Maščobne kisline omega-3, ki jih najdete v morskih živilih
 • Pasijonka
 • Šentjanževka

Preden poskusite kakršne koli dodatke, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj imajo lahko neželene učinke.

Izvajanje sprostitvenih tehnik, kot so dihalne vaje, joga ali tehnika čuječnosti. Te dejavnosti vam bodo pomagale, da se sprostite in zmanjšate raven tesnobe, tako da boste v prihodnosti manj nagnjeni k napadom panike.


Čuječnost vam pomaga zmanjšati zaskrbljenost zaradi samega paničnega napada ali za pojav vnovičnega napada. Pri tehniki čuječnosti gre za zavedanje svojih misli, čustev in okolice v sedanjem trenutku. 


Vse o čuječnosti: Kaj je čuječnost? 

Dolgotrajne posledice paničnega napada

Če napadom panike ne posvečate dovolj pozornosti in jih ne zdravite, se lahko zgodi nekaj stvari.

Prva je ta, da se bodo napadi panike poslabšali. Napadi panike so zasnovani tako, da vam dajejo občutek, da nimate nadzora. Bolj kot jim dovolite, da vas nadzorujejo, močnejši postanejo.

Paničnih napadov ni možno preprosto ignorirati in upati, da bodo izginili sami od sebe, zato večina ljudi, ne poišče pomoči. Čeprav se z njimi spopadajo sami, ta pristop pri večini ne deluje, saj napadi panike niso nekaj, kar bi lahko odpravili povsem sami – gre namreč za simptome osnovnih težav v vašem življenju ali travm iz otroštva, ki jih je potrebno predelati.


Druga stvar je ta, da boste morda težje funkcionirali v svetu okoli sebe. Zaradi napadov panike se ljudje pogosto težko osredotočijo na delo ali šolske obveznosti, kar lahko privede do nadaljnjih težav v življenju.


Tretja in skrajna stvar, ki se lahko zgodi zaradi zanemarjanja simptomov paničnih napadov, je, da boste razvili druge težave duševnega zdravja, kot sta depresija ali anksiozne motnje.

Forum za panični napad in izkušnje drugih

Velikokrat pomoga že, če preberemo izpoved nekoga, ki se je znašel v enaki zagati kot mi sami. Predlagamo, da si preberete forum za panični napad in objektivne izkušnje drugih ljudi na tej povezavi.  

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Ignac Schmidt , klinični psiholog

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Kaj je depresija? — Vse o depresiji

Kaj je depresija? — Vse o depresiji Preberite več

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Ste anksiozni?

Ste anksiozni? Preberite več

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Kaj je psihoterapija?

Kaj je psihoterapija? Preberite več

Pridobite samozavedanje čustev in osebnostno rast s psihoterapijo

Izboljšajte razmerje z
branjem naslednjih objav

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberite več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberite več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Vse o zdravem partnerskem odnosu

Vse o zdravem partnerskem odnosu. Preberite več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Duševno zdravje in
razvoj otrok

Kaj je ADHD?

Kaj je ADHD? Preberite več

Obvladajte motnjo ADHD in izboljšajte vsakodnevno delovanje

Imate avtista? — Vse o avtizmu

Imate avtista? — Vse o avtizmu Preberite več

Preberite kako prepoznati otroka z avtizmom in kako mu pomagati

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Motnje prehranjevanja
in motnje spanja

Kaj je anoreksija?

Kaj je anoreksija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za anoreksijo

Kaj je bulimija?

Kaj je bulimija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za bulimijo

Kaj je motnja prenajedanja?

Kaj je motnja prenajedanja? Preberite več

Premagajte prenajedanje ali prenajedanje in izboljšajte svoj odnos do hrane.

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Ste v stanju nespečnosti?

Imate nespečnost? Preberite več

Premagajte nespečnost in si zagotovite dober nočni počitek

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj