Objavljeno: 28 December 2022 |
Posodobljeno: 29 Januar 2023

Kaj je partnerska terapija (psihoterapija)?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Partnerska terapija (psihoterapija) | Spoznaj

Kaj je partnerska terapija (partnerska psihoterapija)

Pri terapiji parov sta v središču pozornosti vi in vaš partner. Terapija parov lahko vam in vašemu partnerju pomaga razumeti in posikati boljše načine za reševanje težav v odnosu in okrepiti vajino vez.

Psihoterapija za pare je lahko koristna na kateri koli točki v razmerju, ne glede na to, ali ste pravkar začeli hoditi ali ste poročeni že desetletja.

Svetujemo: V kolikor ste že poročeni in vas zanima zakonska psihoterapija, si lahko preberete članek o zakonski psihoterapiji.

Številnim ljudem pomagajo različni psihoterapevtski pristopi. Glede na vašo situacijo je za vas morda najprimernejša individualna psihoterapija, družinska psihoterapija ali terapija za par. Če imata partnerja težave, lahko to povzroči težo celotni družini, zaradi česar so velikokrat žrtev tudi otroci in mladostniki. Če ste s psihoterapevtom iskreni glede svojih skrbi in težav, vam lahko ta pomaga poiskati najboljše rešitve za vas in vašo družino.

Kako vama lahko terapevt za partnerske odnose pomaga

Pomoč parom lahko pripomore vsem vrstam odnosov, kot so:

  • razmerja v kateri koli fazi, kot so zmenek, zaroka ali zakonska zveza,
  • parom kjer so velike starostne razlike,
  • heteroseksualnim in homoseksualnim parom,
  • rasno mešani odnosom in
  • odnosom med najstniki ali študenti.

Za par, ki se je pravkar zaročil, je lahko na primer predporočno svetovanje odličen način za pogovor o tem, kaj želita od svojega partnerskega odnosa, preden se poročita. Drug par, ki je skupaj že 25 let, pa lahko ugotovi, da je partnersko svetovanje dober način, da v njun odnos ali zakonski odnos ponovno vnese romantiko in še poglobi komunikacijo.

Psihoterapija za pare lahko pomaga pri številnih problemih. Med najpogostejšimi o katerih se je potrebno pogovarjati, so: komunikacija, nezvestoba, denar, ponavljajoči se prepiri ali nasilje, starševstvo, različne spolne želje, občutek nepovezanosti, težave, ki jih povzročajo stvari zunaj razmerja, kroničnih zdravstvenih težavah, neplodnosti, igrah na srečo, uporaba drog, itd.

Rešite razmerje s
psihoterapijo

Če imata težave v razmerju in bi jih rada skupaj predelala, izpolnite spodnja polja in povezali vas bomo z enim izmed zanesljivih psihoterapevtov.

Vaši osebni podatki so zavarovani. Več o zasebnosti 

Kdaj na partnersko psihoterapijo

Če je le možno, poiščite terapevta, ko vajini odnosi še niso v resnični krizi in še niste tik pred razvezo oziroma ločitvijo. Pri iskanju psihoterapevta velja podoben princip kot pri iskanju odličnega zdravnika – tega je dobro poiskati še preden zares zbolimo. V teoriji se ta princip sliši dobro, vendar smo vsi zaposleni in težko je poiskati zares zaupanja vrednega psihoterapevta točno takrat, kadar ga potrebujemo. Če ni nič zares narobe, se večina od nas ne bo potrudila opraviti tega dela.

Če odnosi med partnerjema še niso v akutni fazi, bosta veliko lažje preprečila, da bi se večje težave še poslabšale. Poleg tega vama ne bo treba hiteti z iskanjem terapevta, kar je pomembno, saj lahko traja nekaj časa, da najdete nekoga, ki bo dobro sodeloval z vama obema.

Dober partnerski terapevt in kako ga poiskati

Iskanje kvalitetnega terapevta za pare je pogosto velik izziv. Pripravite se, da boste morda nekaj tednov ali mesecev preživeli z vsaj nekaj različnimi ljudmi. In preden karkoli storite, se s partnerjem pogovorite o tem, kakšnega terapevta si želi, kakšna so njegova pričakovanja in kaj je morda pomembno za oba.

Še vedno je najbolje dobrega terapevta poiskati po priporočilu. Vprašajte prijatelje, lahko se pogovorite tudi z zdravnikom, ki mu zaupate. Če pa ste že kdaj bili na individualni terapiji, lahko za priporočilo prosite kar terapevta.

Preverite lahko tudi spletna mesta, kot so Psihologija Spoznaj, mojPsihoterapevt.si ali Psihoterapija Ordinacija, kjer najdete široko ponudbo dobrih terapevtov. Nekateri izmed teh portalov vam omogoča zožitev iskanja glede na lokacijo, specializacijo in spol.

Vsekakor ne bodite presenečeni, če terapevt za pare ni zelo prisoten na spletu. Mnogi dobri terapevti so dovolj zaposleni, da jim ni treba oglaševati ali imeti osebne spletne strani.

Svetujemo vam, da ostanete pri izbiri psihoterapevta odprti. Čeprav imate morda v mislih sliko vašega idealnega psihoterapevta, se pustite presenetiti. Dokler niste z nekom v isti sobi in se z njim ne pogovarjate, ne veste, kakšen je resničen občutek interakcije v živo. Ultimativni cilj je, da se oba s partnerjem počutita varno, sprejeto in cenjeno.

Izbira terapevta za partnerske odnose

Da vam olajšamo iskanje dobrega partnerskega psihoterapevta, smo za vas pripravili sezname preverjenih partnerskih in zakonskih terapevtov po slovenskih krajih:

V kolikor ne živite v katerem izmed naštetih mest, lahko sezname terapevtov preverite tudi v drugih krajih po Sloveniji

Partner odklanja terapijo

Lahko se zgodi, da bo eden od vaju bolj zainteresiran za partnersko psihoterapijo kot drugi. Kadar si ena oseba želi hoditi bolj kot druga, je zelo pomembno, da ta oseba partnerju sporoči, kako zelo ceni njegovo pripravljenost za samo terapijo. Prav tako mora jasno povedati, da je to priložnost za partnerja, da pove, kaj mu leži na duši in kako se počuti – ne pa da je to le enosmerna ulica.

Cena in potek psihoterapije za pare

Pred obiskom terapevta ga kontaktirajte in se pozanimajte, kolikšna je cena terapevtske ure, kakšne so njegove ali njene izkušnje in ali sprejema nove kliente. Preverite tudi ali ima zadostna usposabljanja in opravljena izobraževanja.

Običajno se prvo srečanje terapije parov začne z nekaj standardnimi vprašanji o zgodovini odnosa in poglobljenim pogovorom o izvorni družini, vrednotah in kulturnem ozadju vsakega od partnerjev. Psihoterapevt ali partnerski svetovalec lahko prvo srečanje nameni tudi za pomoč in razrešitev vajine krize, če je to potrebno.

Terapevt za pare bo nato paru pomagal ugotoviti, kateri bo glavni poudarek prihodnjih srečanj, jima pomagal določiti cilje in pomagal narediti načrt, kako bodo potekala posamezna srečanja.

Med srečanji bo psihoterapevt paru pomagal razumeti, kaj se dogaja v njunem odnosu in kaj je tisto kar povzroča težave. Prav tako bo vsakemu od partnerjev pomagal razumeti njegov del v medsebojnih odnosih. S tem novim znanjem o težavah v odnosu bosta lahko spremenila svoj pogled na odnos in drug drugega.

Čeprav je razumevanje pomembno, je spreminjanje vedenja še en pomemben del terapije parov. Terapevti za pare pogosto dajo vsakemu partnerju domačo nalogo, da bi mu pomagali uporabljati veščine, ki so se jih je naučil na terapiji v vsakdanjem življenju.

Večina parov zapusti terapijo z boljšim razumevanjem medsebojnih odnosov in z veščinami, ki jih potrebujejo za sporazumevanje in reševanje težav s partnerjem.

Večina terapevtov bo od vas in vašega partnerja zahtevala, da pridete na prvo srečanje, ki bo plačljivo. Terapija za pare je običajno nekoliko dražja od individualne psihoterapije. Cene se lahko gibljejo od 60 do 150 evrov na terapijo ali več, odvisno od tega, kje živite in kako izkušen je terapevt.

Getty images

Želite pozitivne spremembe v razmerju?

V kolikor imata težave v razmerju in bi jih rada skupaj predelala, izpolnite spodnja polja in povezali vas bomo z enim izmed zanesljivih psihoterapevtov.

Vaši osebni podatki so zavarovani. Več o zasebnosti 

Pogosta vprašanja

Ali partnerska terapija deluje in kakšne so izkušnje drugih parov?

Za več informacij in izkušenj ljudi, ki so bili na terapijah za pare si preberite dve zanimivi objavi iz foruma med over. Objavo 1 najdete tukaj, objavo 2 najdete tukaj. Zanimiva je tudi izkušnja bralcev na forumu jazsemvredu

Kakšna je stopnja uspešnosti svetovanja za pare?

Običajno je psihoterapija uspešna pri 73 % parov. Morda lahko preprečimo ločitev, saj je danes s pomočjo psihoterapije mogoče zakon rešiti in ga dodatno okrepiti.

Koliko srečanj je potrebnih pri partnerski psihoterapiji?

Leta 2010 je bila v reviji American Journal of Psychiatry objavljena raziskava, ki je pokazala, da 42 % parov obišče med 3 in 10 srečanja, 1 od 9 pa se udeleži več kot 20 psihoterapevtskih srečanj.

Lahko partnerska psihoterapija pomaga pri varanju in nezvestobi?

Tudi v tem primeru lahko partnerski psihoterapevt par nauči prepoznati, kako huda je težava, in jima pomaga zgraditi močnejše, bolj zdrave vzorce. Ničesar ni mogoče popraviti v enem samem srečanju s terapevtom, vendar lahko partnerska terapija pomaga po varanju. Nekaj časa bo trajalo, da bosta ugotovila, kaj se dogaja v odnosu, vendar se stvari lahko izboljšajo. 

V nekaj primerih so pari, ki so preboleli varanje, v nekaterih pogledih celo boljši, na primer imajo tesnejše odnose, so bolj asertivni, bolje skrbijo zase, bolj cenijo družino in na prvo mesto postavljajo zakonsko komunikacijo. Terapija za pare lahko tako osebi, ki je prevarala, kot osebi, ki je bila prevarana, pomaga razumeti, kako je do afere sploh prišlo – torej kje so bile v razmerju luknje, ki so privedle do nezvestobe.

Kakšna je razlika med psihoterapijo za pare in zakonsko psihoterapijo?

Pari običajno obiščejo partnersko terapijo, ko imajo v odnosu večje ali manjše težave in želijo ugotoviti zakaj do teh težav sploh prihaja. Po drugi strani pa mladoporočenci pogosto obiskujejo zakonsko svetovanje. Zakonski pari, ki se odločijo za obisk zakonske psihoterapije, nimajo vedno velikih težav v odnosu, vendar to storijo, ker želijo biti pripravljeni na morebitne težave, s katerimi bi se lahko soočili v svojem zakonu ali poglobiti in še bolje razumeti sebe v odnosu s partnerjem.

Ali lahko psihoterapija poslabša vajin odnos?

To je odvisno od tega, kako opredelite “poslabša”. Da, terapija parov lahko pripelje do ločitve ali, še huje, do nasilja v družini, če se to že dogaja. Zato morajo biti terapevti, ki delajo s pari, zelo strokovni, previdni in prijazni, ko se s pari pogovarjajo o njihovih težavah.

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberi več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaše razmerje kvalitetno?

Kakšen je vajin partnerski odnos? Preberi več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Ima vaš partner narcistično motnjo?

Ima vaš partner narcistično motnjo? Preberi več

Ima vaš partner narcistično motnjo? Preberite kako prepoznati ali ste njegova žrtev 

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberi več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj