Objavljeno: 2 Januar 2023 |
Posodobljeno: 30 Januar 2023

Kaj je poporodna depresija?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Poporodna depresija Psihoterapija Spoznaj

Kaj je poporodna depresija

Ko se rodi otrok, lahko starši novorojenega otroka občutijo veliko različnih čustev. Od navdušenja in veselja do strahu in skrbi. Lahko pa se pojavi tudi nekaj nepričakovanega: depresija.

Poporodna depresija je pogosta in prizadene od 1 do 5 novopečenih mamic in 1 od 10 novopečenih očetov1.

Nekatere nove mamice pa zbolijo za poporodno depresijo, ki je hujša oblika depresije in traja dlje. Depresija se lahko začne med nosečnostjo in se nadaljuje po rojstvu otroka. Zato jo včasih imenujemo "obporodna depresija".

Včasih gre za težavo, ki se pojavi med porodom. Če imate poporodno depresijo, vam lahko čimprejšnja pomoč pomaga pri obvladovanju simptomov in pri navezovanju stika z otrokom.

Kaj je poporodna otožnost (baby blues)

Večina novopečenih mamic ima po porodu tako imenovani "baby blues", ki se pojavi pri 50 % do 80 % posameznicah v prvih dneh po porodu2.

Gre za nihanje razpoloženja, jok, tesnobo in težave s spanjem. Baby blues se običajno začne dva do tri dni po rojstvu otroka in lahko traja do dva tedna.

Poporodna depresija se od "baby blues" razlikuje po tem, da običajno ne mine sama od sebe. Z njo se je še posebej težko spopasti po porodu in ob skrbi za otroka. Večinoma so občutki poporodne otožnosti posledica hormonskih sprememb po porodu. Pri poporodni depresiji, simptomi trajajo dlje kot dva tedna, lahko so hujši in pogosto ovirajo vaše vsakdanje življenje. 

Primerjava: Poporodna anksioznost in poporodna depresija

Anskioznost in depresija sta pogosti duševni težavi po porodu. Za poporodno anksioznost so značilni občutki strahu, skrbi in panike. Sproži jo lahko določen dogodek, kot je rojstvo otroka ali travmatičen porod. Poporodno tesnobo lahko povzročijo tudi hormonske spremembe v telesu po porodu.

Več o: Kaj je anksioznost?
 

Poporodna depresija je dolgotrajnejše stanje, za katero so značilni občutki žalosti, brezupa, krivde in nizke samopodobe. Od poporodne anksioznosti se razlikuje po tem, da traja dlje kot šest mesecev po porodu.

Poporodna ali postpartumska psihoza

Poporodna psihoza je redka in huda duševna motnja, ki lahko prizadene ženske, ki so pravkar rodile ali se bližajo porodu.

Običajno se začne v treh mesecih po porodu, lahko pa se pojavi tudi do enega leta pozneje. Psihotični simptomi so večinoma povezani s poporodno depresijo, v nekaterih vidikih pa jih strokovnjaki povezujejo tudi z bipolarno osebnostno motnjo.

Predlagano: Kaj je bipolarna osebnostna motnja?
 

Pogosti simptomi poporodne psihoze so:

 • Halucinacije ali blodnje, kot so slišanje glasov ali videnje stvari, ki jih ni
 • Psihotično vedenje, kot sta paranoja ali neorganizirano mišljenje
 • Anksioznost, depresija ali manija (ali katera koli kombinacija teh pojavov)
 • Nerazsodnost
 • Izguba stika z resničnostjo
 • Samomorilne misli

Po ugotovitvah raziskave, je poporodna psihoza prisotna pri več kot 70 % ženskah3. Ista študija ugotavlja, da več kot 40 % žensk, ki jih prizadene poporodna psihoza, v preteklosti ni imelo resne psihiatrične bolezni, pri preostalih pa gre za ponovitev že obstoječe psihiatrične težave.

Znaki in simptomi poporodne depresije

Poporodna depresija se lahko pojavi počasi, zato mnoge ženske ne vedo, da jo imajo.

Obstajajo številni znaki in simptomi, ki kažejo, da imate vi ali nekdo, ki ga poznate, poporodno depresijo:

 • Stalen in ponavljajoč občutek žalosti in slabega razpoloženja
 • Pomisleki o poškodovanju svojega otroka
 • Pomanjkanje veselja in izguba zanimanja za zunanji svet
 • Pomanjkanje energije in občutek stalne utrujenosti
 • Težave pri vzpostavljanju stika z otrokom
 • Motnje spanja (na primer: nespečnost) in občutek zaspanosti čez dan
 • Težave pri skrbi zase in za otroka
 • Odmikanje od svojcev, prijateljev in drugih bližnjih
 • Težave z osredotočanjem in sprejemanjem odločitev

Vzroki za pojav

Nihče ne ve zagotovo, kaj povzroča depresijo po porodu. Med nekatere pogoste vzroke prištevamo:

 • Težave z duševnim zdravjem – zlasti depresijo, v zgodnjem življenjskem obdobju 
 • Težave z duševnim zdravjem med nosečnostjo
 • Pomanjkanje podpore s strani staršev in svojcev
 • Slab odnos s partnerjem 
 • Nedavni stres v vašem življenju, kot je smrt v družini.

Tudi če nimate nobenega od teh znakov, je rojstvo otroka velika sprememba v vašem življenju, zaradi katere se lahko prepletajo občutki zaskrbljenosti, žalosti in strahu.

Da se navadite na starševstvo, traja običajno nekaj časa, zato je lahko zgodnja skrb za majhnega otroka, težka in naporna.

Poporodna depresija pri moških

Študije kažejo, da se depresija po porodu pojavlja tudi pri moških, pojavljati pa se jim lahko začnejo enaki simptomi kot pri ženskah.

V reziskavi4 je 116 moških izpolnilo vprašalnike, ko je bil njihov otrok star 24 tednov, 36 tednov, takoj po rojstvu in 6 mesecev po rojstvu. Kar 12 % anketiranih očetov je v teh obdobjih kazalo simptome poporodne depresije.

Večina očetov, ki imajo poporodno depresijo, kaže naslednje značilnosti:

 • So (relativno) mladi
 • V preteklosti so že imeli depresijo
 • Imajo težave v odnosih
 • So izpostavljeni visokemu stresu na delovnem mestu, kar jim povzroča skrbi glede prihodnosti svoje (nove) mlade družine

Očetovska poporodna depresija, ima lahko enake negativne učinke na partnerske odnose in razvoj otrok kot poporodna depresija pri materah. Če ste partner novopečene mamice in imate med nosečnostjo ali po rojstvu otroka znake depresije ali tesnobe, se posvetujte s svojim zdravnikom ali pa se o težavi pogovorite s priznanim psihoterapevtom.

Primerjalna študija6 je analizirala 23 znanstvenih člankov v katerih je bilo skupno obravnavanih 29.286 parov. Prevalenca zgodnje poporodne depresije pri obeh partnerjih (do 12 tednov po porodu) je bila 2,37 %, prevalenca pozne poporodne depresije (3-12 mesecev po porodu) pa 3,18 %.

Psihoterapevti priporočamo: Partnerska psihoterapija
 

Druga študija5 je obravnavala 591 parov, od katerih je 188 (31,8 %) mamic in 93 (15,7%) očetov poročalo o občutkih, ki so jih strokovnjaki prepoznali za simptome poporodne depresije.

Diagnoza in diagnosticiranje poporodne depresije

Če menite, da po porodu doživljate znake depresije, potem vam svetujemo, da se o tem pogovorite z vašim zdravnikom, babico ali psihoterapevtom.

Pomembno je, da ste v pogovoru s temi osebami čim bolj iskreni, saj vam bodo ti lažje svetovali, vam pomagali in vam dali ustrezno podporo. Ne pozabite, da depresija po porodu ni nič sramotnega, saj jo doživi veliko ljudi.

Za diagnosticiranje poporodne depresije se uporablja t.i. Edinburška lestvica poporodne depresije (EPDS). Je vprašalnik z 10 vprašanji o tem, kako se in kako ste se počutili. Če je vaš skupni rezultat v vprašalniku več kot 11, potem je vaša depresija potrjena7. Za več informacij o metodi diagnosticiranja nas lahko kontaktirate, vprašalnik pa lahko izpolnite tudi skupaj z vašim osebnim zdravnikom ali psihoterapevtom.

Preventiva

Čeprav je bilo opravljenih veliko študij o tem, kako preprečiti poporodno depresijo, ne obstaja jasno določenih metod, ki bi pomagale z visoko zanesljivostjo.

V primerjalni študiji8 ugotavljajo, da telesna vadba med nosečnostjo, v nosečnosti in po porodu, v primerjavi z neaktivnostjo, zmanjšuje tveganje za razvoj depresije pri nosečnicah in po rojstvu otroka.

Zdravljenje in poporodna depresija

Tri glavne vrste zdravljenja so strategije za samopomoč, psihoterapija in zdravljenje z zdravili. Vsako od njih je podrobneje razloženo v nadaljevanju.

Preden se odločite za pravilno obliko, se lahko pogovorite z zdravnikom o prednostih in slabostih različnih načinov zdravljenja in izberete tistega, ki je za vas najboljši.

Samozdravljenje poporodne depresije

Sami lahko poskusite številne metode, ki bodo zmanjšale vaše simptome in vam pomagale pri spopadanju z njimi. Te metode so:

 • Pogovor se s partnerjem, prijatelji in družino ter jim poskusite razložiti, kako vam lahko pomagajo
 • Ne poskušajte biti "supermama". Namesto tega sprejmite ponujeno pomoč in prosite prijatelje in družino, da vam pomagajo pri otroku in vsakdanjih obveznostih, kot so gospodinjska opravila, kuhanje in nakupovanje.
 • Namenite nekaj časa samo sebi in poskusite početi stvari, ob katerih se dobro počutite (na primer: sprehod, poslušanje glasbe, branje knjige ali topla kopel)
 • Skrb za dojenčka je lahko naporna, zato si vzemite čas za počitek. Poskrbite za ohranitev dobrih spalnih navad in prosite partnerja, da vam pomaga pri nočni skrbi za otroka.
 • Telovadite in se gibajte
 • Uživajte zdrave obroke in poskrbite za svoj urnik prehranjevanja
 • Izogibajte se pitju alkohola in ne jemljite drog, ker lahko poslabšajo vaše počutje.

Za pomoč lahko povprašate svojega zdravnika ali psihoterapevta, ki vas bo morda povezal s podporno skupino mladih staršev v vaši okolici. Srečanje z drugimi ženskami, ki doživljajo in se počutijo podobno, vam je lahko v veliko tolažbo.

Psihoterapija in pomoč pri poporodni depresiji

Psihoterapija je znanstveno dokazana metoda za spopadanje s poporodno depresijo, saj vam pomaga razumeti, kaj se dogaja v vaših mislih. Pomaga vam tudi, da se naučite, kako se spopasti s stresom in tesnobo, ki sta lahko pomembna dejavnika pri poporodni depresiji.

Študija9 dokazuje uspešnost terapije pri 3623 posameznikih z diagnosticirano poporodno depresijo. Pozitivne učinke so ugotovili tudi v študiji10, kjer je 116 posameznikov s poporodno depresijo bilo vključenih v 21 tedenski program zdravljenja s spletno oziroma online psihoterapijo.

Psihoterapija vam lahko pomaga najti rešitve za spopadanje z negativnimi mislimi ali občutki, ki vam preprečujejo, da bi se znova počutili dobro.

Študija11, v kateri je bilo analiziranih 455 “svežih” parov, ki so dobili otroka in so obiskovali terapijo za pare, je pokazala, da so simptomi depresije po porodu padli za 21,9 % pri mamicah in 10,7 % pri očetih.

Za vas smo pripravili sezname priznanih psihoterapevtov, ki vam bodo pomagali premagati poporodno depresijo in vam pomagali vzpostaviti ponovno ljubezen do sebe, otroka in partnerja:

V kolikor ne živite v katerem izmed naštetih mest ali si želite psihoterapevta obiskovati bolj oddaljeno, lahko ponudbo terapevtov preverite v drugih 80+ krajih po Sloveniji.

Zdravila in antidepresivi

Če se simptomi poporodne depresije slabšajo, ali pa se ta ne izboljša niti ob pomoči psihoterapije, so lahko rešitev za vas antidepresivi.

Antidepresivi so na voljo v različnih oblikah na vas in vaše delovanje pa lahko povzročajo različne neželene učinke. Antidepresivi začnejo delovati šele po najmanj 3 tednih, ko pa bo vaše počutje nekoliko boljše, jih boste morali jemati še približno 6 mesecev.

Pred uporabo ali uživanjem zdravil se prej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Pogosta vprašanja

Kako poporordna depresija vpliva na moje občutke glede otroka?

Poporodna depresija lahko ustvari določene predsodke, ki jih čutite do sebe in do otroka:

 • Morda se vam zdi, da od materinstva nimate največ koristi
 • Morda ste jezni na otroka ali ga krivite za to, kako se počutite
 • Morda imate težave pri ugotavljanju, kako se vaš otrok počuti ali kaj potrebuje
 • Morda se zdaj po porodu počutite slabše, kot ste pričakovali
 • Morda se ne počutite povezani z otrokom
Ali mame s poporodno depresijo škodujejo svojim otrokom?

Matere, ki so depresivne, pogosto skrbi, da bodo s tem škodovale svojemu otroku. Pogost problem je tudi mišljenje, da jim bodo otroka vzeli, če bodo nekomu povedale, kako se počutijo. V resnici vam zdravnik, babica ali psihoterapevt želijo pomagati, to pa lahko storijo tako, da vam ponudijo pomoč in uporabne informacije.

Po ugotovitvah študije12, lahko depresija spremeni način, kako se matere pogovarjajo s svojimi dojenčki. Govorijo lahko počasneje in manj odzivno kot po navadi, spremenjena je lahko tudi intonacija.

Kakšne so druge možne težave z duševnim zdravjem v zvezi s porodom?

Depresija in anksioznost sta najpogostejši duševni težavi v nosečnosti. Z njimi se sooča 15-20 od 100 žensk.

Poporodna (puerperalna) psihoza, ki prizadene približno 1 od 1000 žensk in se začne v nekaj dneh ali tednih po porodu. Razvije se lahko zelo hitro in lahko ogroža vaše življenje, zato je potrebno nujno zdravljenje.

Perinatalna obsesivno kompulzivna motnja prizadene 2-3 od 100 žensk po rojstvu otroka. Ženske imajo tesnobne misli ali obsesije. Te misli se pogosto osredotočajo na možnost, da z otrokom nekaj ni v redu ali da je poškodovan. 

Morda ste imeli težave z duševnim zdravjem že pred zanositvijo. Po rojstvu otroka se lahko ti simptomi poslabšajo ali se vrnejo.

Zakaj je zdravljenje poporodne depresije pomembno?

Večina žensk bo brez zdravljenja ozdravela v 3 do 6 mesecih. Ko je otrok star eno leto, je 1 od 4 mater s popordno depresijo še vedno simptomatična, kar pa lahko vodi do številnih težav.

Zaradi duševne motnje se lahko težje razumete z otrokom in partnerjem. Poslabša se lahko tudi skrb za otroka ali sebe. Posledice so lahko dolgotrajne in lahko negativno vplivajo na sam razvoj otroka in njegovo odraščanje.

Ali obstajajo težave pri zdravljenju s psihoterapijo?

Psihoterapija je večinoma zelo varna metoda reševanja problematike, a se kljub temu lahko pojavijo neželeni učinki, še posebej, če boste s psihoterapevtom govorili o negativnih izkušnjah iz preteklosti. 

Prepričajte se, da je vaš terapevt oseba, ki ji lahko zaupate, in da ima ustrezno izobrazbo. V primerjalni študiji13 so strokovnjaki preverjali zanesljivost različnih psiholoških metod pri zdravljenju poporodne depresije. Izkazalo se je, da individualna psihoterapija v primerjavi z drugimi oblikami ne predstavlja velikih razlik v učinkovitosti.

Ali so antidepresivi varni pri dojenju?

Ni dokazov14, da bi različni antidepresivi škodovali dojenim otrokom, zato je dojenje običajno varno. Nasveti se lahko spremenijo, če je vaš otrok bolan ali se je rodil predčasno. O tem vam svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom, ki skrbi za vašega otroka.

Kako je s hormonskim zdravljenjem in poporodno depresijo?

Ne obstaja dovolj veliko dokazov, da hormonsko zdravljenje deluje pri manjšanju simptomatike poporodne depresije. Pomembno je, da se glede tega posvetujete s svojim zdravnikom, saj lahko nekatera hormonska zdravljenja prinašajo svoja tveganja, zlasti če ste imeli trombozo oziroma krvne strdke v žilah.

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Si želite odpraviti duševno stisko?

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Kontaktirajte nas preko elektronske pošte ali telefonske številke

Psihoterapevti svetujemo

Kaj je depresija? — Vse o depresiji

Kaj je depresija? — Vse o depresiji Preberite več

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Ste anksiozni?

Ste anksiozni? Preberite več

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Kaj je psihoterapija?

Kaj je psihoterapija? Preberite več

Pridobite samozavedanje čustev in osebnostno rast s psihoterapijo

Izboljšajte razmerje z
branjem naslednjih objav

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberite več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberite več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Vse o zdravem partnerskem odnosu

Vse o zdravem partnerskem odnosu. Preberite več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Duševno zdravje in
razvoj otrok

Kaj je ADHD?

Kaj je ADHD? Preberite več

Obvladajte motnjo ADHD in izboljšajte vsakodnevno delovanje

Imate avtista? — Vse o avtizmu

Imate avtista? — Vse o avtizmu Preberite več

Preberite kako prepoznati otroka z avtizmom in kako mu pomagati

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Motnje prehranjevanja
in motnje spanja

Kaj je anoreksija?

Kaj je anoreksija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za anoreksijo

Kaj je bulimija?

Kaj je bulimija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za bulimijo

Kaj je motnja prenajedanja?

Kaj je motnja prenajedanja? Preberite več

Premagajte prenajedanje ali prenajedanje in izboljšajte svoj odnos do hrane.

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Ste v stanju nespečnosti?

Imate nespečnost? Preberite več

Premagajte nespečnost in si zagotovite dober nočni počitek

Preberite še ostale objave

Kako deluje portal MojPsihoterapevt.si?

Influencer startup interaction design. Paradigm shift research & development partner network iteration lean.

Psihoterapevtka ali psihoterapevt? Izbrati moškega ali žensko?

Influencer startup interaction design. Paradigm shift research & development partner network iteration lean.

Mejna osebnostna motnja — Kako ukrepati?

Influencer startup interaction design. Paradigm shift research & development partner network iteration lean.

Mejna osebnostna motnja — Kako ukrepati?

Influencer startup interaction design. Paradigm shift research & development partner network iteration lean.
Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj