Objavljeno: 9 Januar 2023 |
Posodobljeno: 9 Januar 2023

Kaj je transakcijska analiza (psihoterapija)?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth. sistemske psihoterapije

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Transakcijska analiza oziroma transakcijska psihoterapija | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je transakcijska analiza oziroma transakcijska psihoterapija

Transakcijska psihoterapija, znana tudi kot transakcijska analiza, je oblika terapije, ki se osredotoča na odnose med posamezniki in njihovim okoljem ter jim pomaga razumeti, kako ti odnosi oblikujejo njihove misli, čustva in vedenje. 


Temelji na ideji, da so posamezniki nenehno v interakciji s svojim okoljem in da lahko te interakcije pomembno vplivajo na njihovo psihološko in čustveno počutje.

Predlagano: Kaj je psihoterapija? 


Transakcijsko psihoterapijo je razvil Eric Berne v 50. letih prejšnjega stoletja. Na Berneja so vplivali številni drugi teoretični pristopi, vključno s psihoanalizo in socialno psihologijo.

Komu je namenjena

Transakcijska analiza je lahko v pomoč ljudem s številnimi psihološkimi in čustvenimi težavami, vključno z: 

Transakcijska terapija je lahko dobra izbira za ljudi, ki jih zanima raziskovanje njihovih odnosov in tega, kako ti oblikujejo njihove misli, občutke in vedenje. Ljudem lahko pomaga, da se bolje zavedajo vzorcev razmišljanja in vedenja, ki so jih razvili tekom življenja, ter spodbuja osebno rast in razvoj.

Koristi transakcijske psihoterapije

Transakcijska terapija lahko izboljša komunikacijo in odnose. Z raziskovanjem medsebojnih odnosov z drugimi in svetom okoli sebe lahko ljudje dobijo vpogled v vzorce razmišljanja in vedenja, ki so jih razvili tekom življenja, nauči pa jih tudi učinkoviteje komunicirati ter bolj pristno in izpolnjujoče voditi odnose. 

Kaj pričakovati in potek transakcijske terapije

Pri terapiji s transakcijsko analizo srečanja običajno trajajo od 50 do 60 minut in običajno potekajo 1-krat do 2-krat tedensko


Pogostost in trajanje psihoterapevtskih srečanj se lahko razlikujeta glede na posebne potrebe in cilje stranke. Nekaterim strankam lahko koristijo pogostejši obiski, medtem ko druge potrebujejo manj pogosta srečanja. 


Terapija lahko traja različno dolgo, vendar običajno traja od nekaj mesecev do enega leta. Zaradi poglobljenega raziskovanja odnosov in okolja je običajno daljša od drugih oblik terapije.


Na obiskih transakcijske analize se v varnem in zaupnem prostoru pogovarjamo o mislih, občutkih in izkušnjah. Psihoterapevt klientu pomaga razumeti, kako odnosi in okolje oblikujejo njene misli, čustva in vedenje.


Čeprav je terapija lahko koristna, od klienta zahteva trud in predanost. S predanostjo lahko transakcijska terapija prinese trajne spremembe.

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. sistemske psihoterapije

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Pimerjajte psihoterapevtske
pristope

Sistemska psihoterapija

Analitična psihoterapija (psihoanaliza)

Geštalt psihoterapija

Integrativna psihoterapija

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj