Objavljeno: 5 Januar 2023 |
Posodobljeno: 4 Februar 2023

Je varanje (nezvestoba) težava v vajinem razmerju?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Varanje in nezvestova v razmerju | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je varanje ali nezvestoba

Varanje ali nezvestoba je, kadar oseba svojemu partnerju laže o njunem razmerju, pogosto tako, da ima spolne odnose z drugo osebo. 

Ocene in meritve so pokazale, da se incident varanja oziroma nezvestobe vsaj 1-krat v življenju zgodi pri 20-25 % vseh zakonskih zvezah2.

Ste bili prevarani in
NE veste kako naprej?

Če vas partner vara (ali je varal) in ne veste kako se pobrati in nadaljevati življenja, izpolnite spodnji obrazec in diskretno vas bomo povezali z zanesljivim psihoterapevtom.

Vaši osebni podatki so zavarovani. Več o zasebnosti 

Simptomi in znaki za varanje

Kako prepoznati varanje v vajinem partnerskem razmerju?

Če sumite, da vas partner vara, vam predstavljamo nekaj znakov, na katere morate biti pozorni:

 • Partner z vami preživi manj časa kot običajno in zdi se vam lahko, da je vaš partner od vas nekoliko oddaljen. Morda ne posluša več, kaj imate povedati, občutek imate, da mu več ni mar za vaša čustva.

 • Zdi se, da je raztresen, možne so tudi nepojasnjene odsotnosti z dela (ali šole).

 • Če vaš partner postane do vas fizično ali čustveno bolj agresiven, je to lahko tudi znak, da se je pri njem nekaj čustveno in duševno spremenilo.

 • Ugotavljate, da se s partnerjem težko pogovarjate o stvareh, ki so za vas najpomembnejše - na primer o vašem razmerju in prihodnosti vaše družine. Morda se bojite odpreti težke teme, ker se bojite, da boste s tem pri njemu ali njej sprožili jezo.

 • Pri partnerju lahko opazite povečano zanimanje za svoj videz in telo (nakupovanje, nova pričeska, vpis na fitnes, ipd.)

 • Vaš partner lahko postane skrivnosten tudi glede uporabe telefona ali družabnih omrežij. Če se trudi skriti svoj telefon ali zapreti aplikacije na telefonu, ko vstopite v sobo, je to lahko še en znak, da nekaj ni v redu.

 • Čutite, da v vašem odnosu nekaj ni v redu - da nekaj manjka, vendar ne morete natančno ugotoviti, kaj to je.

Preberi več: Je vajin partnerski odnos hladen ali toksičen? 

Vzroki varanja

Na vprašanje o vzrokih varanja in “zakaj je nekdo nezvestni univerzalnega odgovora. Nezvestoba je zapleteno vprašanje, ki vključuje številne dejavnike, vključno z osebnimi prepričanji, vrednotami, družbenimi normami, finančno varnostjo in drugimi vzroki.

Tukaj je nekaj najpogostejših vzrokov za nezvestobo:

 1. Če ste na primer v razmerju preživeli težko obdobje ali vas je partner na kakršen koli način prizadel, je morda bolj verjetno, da boste tolažbo in naklonjenost iskali drugje.

 2. Če ste nezadovoljni sami s seboj ali se počutite negotovi vase, je prav tako bolj verjetno, da boste potrditev ali samospoštovanje iskali zunaj razmerja.

 3. Vzrok je lahko tudi pomanjkanje komunikacije med partnerjema. Če ne veste, kaj si vaš partner želi od življenja ali kaj potrebuje od odnosa z vami, bo to povzročilo težave v vajinem partnerskem odnosu.

Psihoterapevti svetujemo: Partnerska psihoterapija in zakonska psihoterapija 


Dejavnik tveganja za nezvestobo je lahko tudi, kadar ima en partner veliko spolni libido ali slo, ki jo težko nadzoruje, saj v razmerju ne dobi dovolj intimnosti.


Poleg tega so študije pokazale, da ljudje, ki so nezadovoljni s svojimi trenutnimi partnerji, običajno iščejo odnose z drugimi zunaj zakonske zveze ali razmerja. To se lahko zgodi, ker si želijo nekaj drugačnega od tistega, kar trenutno že imajo, ali ker si preprosto želijo od življenja več, kot imajo trenutno na voljo doma.

Vrste in različne oblike varanja

Nezvestobo lahko opredelimo kot dejanje nelojalnosti, ki je lahko fizična, čustvena ali spolna. Razlikuje se lahko tudi glede na relacije posameznikov (varanje žene ali moža) in situacijo (varanje na delovnem mestu). 

Čustveno varanje

Čustveno varanje ali nezvestoba je izraz, ki označuje, kadar je eden od partnerjev v razmerju čustveno povezan z osebo, ki ni njegov partner. V tem primeru nezvesti partner ne seksa z drugo osebo, ampak z njo preživlja čas in deli čustveno bližino za hrbtom svojega partnerja.


Čustvena nezvestoba je lahko za par uničujoča, tudi če ne privede do fizične nezvestobe. Če ima eden od partnerjev občutek, da njegov partner ne izpolnjuje vseh njegovih potreb, lahko poišče čustveno intimnost pri nekom drugem. To lahko povzroči težave v razmerju, saj ni mogoče predvideti, kako se bo nezvesti partner odzval na to novo razmerje.

Varanje na delovnem mestu ali v službi

O varanju na delovnem mestu ali v službi govorimo takrat, ko se oseba, ki ima z nekom zunaj delovnega mesta predano razmerje, čustveno ali fizično zaplete z nekom na delovnem mestu. To je lahko med sodelavci ali pa z nadrejenim ali podrejenim. Oseba, s katero ima nekdo afero, je lahko poročena ali samska in ni nujno, da je zaposlena na enakem oddelku.


Razmerja na delovnem mestu so pogosto težavna, saj lahko vodijo do favoriziranja, zahtevkov za spolno nadlegovanje in drugih težav – morda celo odpustitev z delovnega mesta. V tej situaciji osebi težko ohranita profesionalnost in se začneta obravnavati drugače kot do drugih sodelavcev.

Varanje žene s sodelavcem

Kako vedeti, ali vas vaša žena vara s sodelavcem?

Če sumite, da vas žena vara, je težko ugotoviti, kako se lotiti situacije. Najprej je potrebno razumeti, da moški in ženske varajo iz različnih razlogov.


Ženske, ki varajo, želijo večinoma zapolniti čustveno praznino. Običajno bodo nezveste tiste ženske, ki se v zvezi pogosteje počutijo podcenjene ali prezrte, zato si želijo čustvene bližine zunaj zakonske zveze.


Če se sprašujete, kako vedeti, ali vas žena vara s sodelavcem, obstaja nekaj znakov, ki vam bodo pomagali ugotoviti, ali je nezvesta. Najprej bodite pozorni na to, kaj počne, ko pride domov iz službe. 

 • Ali nenehno preverja svoj telefon?
 • Ali se zdi raztresena?
 • Ali na svoj telefon nenehno dobiva sporočila? 

Če na katero izmed treh vprašanj odgovorite pritrdilo, je to lahko znak, da vas vara.

Drug znak nezvestobe je, če vaša žena začne zunaj delovnega časa več časa preživljati s sodelavci – zlasti če gre za moške sodelavce, ki se zanjo morda romantično zanimajo. 


Iskrice med njo in sodelavci lahko preskakujejo ob pijači ali med odmorom za kosilo, ko ljudje niso tako profesionalni in osredotočeni na svoje delo.

Varanje moža s sodelavko

Moški imajo afere pogosteje kot ženske, glavni razlog pa je običajno želja po telesni intimnosti in seksu. Če moški niso spolno zadovoljni, na primer zato, ker jim partnerka pogosto reče "ne", si to vzamejo k srcu in se zlahka počutijo "zapostavljene". Takšen moški bo veliko bolj nagnjen k nezvestobi, kot moški, ki je spolno potešen.

Veliko žensk poskuša ignorirati znake, ko jih njihovi možje prevarajo. Nočejo verjeti, da bi njihov partner kdaj storil kaj takega, zato se pretvarjajo, da je vse v redu. 


Če menite, da vas mož vara, se najprej o tem z njim pogovorite. Povejte mu, kako zelo ga imate radi in kako zelo si želite rešiti težave. Če vam ne more zagotoviti, da je vse v redu, potem je to morda znak nezvestobe.

Drugi pogosti simptomi varanja pri moških so lahko:

 • Vračanje iz službe pozno, brez pojasnjenega razloga

 • Kar naenkrat je začel obsedeno skrbeti za svoj videz, na primer: ima nova oblačila, vpis na fitnes, ipd.

 • Med seksom se zdi odmaknjen in raztresen, vi pa ne morete ugotoviti zakaj

 • Ves čas govori o tem, kako zelo pogreša ljudi v službi in kako so se skupaj zabavali (čeprav jih prej nikoli ni omenjal)

Je flirtanje ali dopisovanje preko sms varanje?

Ali je flirtanje varanje je odvisno od številnih dejavnikov.

Na eni strani so ljudje, ki menijo, da je flirtanje neškodljivo in lahko celo kristno za vaše razmerje. Prepričani so, da je to le način, kako dvigniti partnerjevo samozavest in mu omogočiti, da se dobro počuti. Na drugi strani so ljudje, ki flirtanje razumejo kot obliko prevare.

Ko pride do flirtanja in dopisovanja z drugimi so mnenja vseh razmerij in posameznikov različna. Ali se nekaj šteje za varanje ali ne je res odvisno od vsakega para posebej.

Resnica je nekje vmes: Ali je flirtanje znak nezvestobe je odvisno od tega, kakšen odnos imate s partnerjem in ali je oseba, s katero flirtate, oseba, ki jo poznata oba ali ne. 


Pisanje sporočil oziroma dopisovanje preko sms je prevara takrat, kadar to počnete za hrbtom svojega partnerja, ali če glede vsebin dopisovanja niste iskreni.


Varanje lahko razumete tudi kadar vaš partner na socialnih omrežjih (najpogosteje Instagramu) “zdrsne v zasebna sporočila” drugega uporabnika socialnih omrežij. Če njuna komunikacija ni resnično prijateljska ali z namenom sodelovanja pri službenih opravkih, potem je lahko tudi ta oblika dopisovanja znak za prihajajočo ali obstoječo nezvestobo.


V kolikor se vam zdi (ali pa to že veste), da partner pred vami skriva komunikacijo z drugo osebo, potem vam svetujemo, da se o vaši vlogi v vajinem razmerju pogovorite s psihoterapevtom. To lahko opravite individualno, lahko pa se skupaj s partnerjem udeležite partnerske psihoterapije, kjer bosta zadevo čustveno predelala s pomočjo terapevta.

Posledice varanja

Posledice nezvestobe in prevare so lahko uničujoče. Prizadenejo lahko vaše čustveno, zdravstveno in finančno stanje: 

 • Občutek krivde, sramu, sovraštva do sebe in jeze
 • Družbene posledice lahko vključujejo razpad zakonske zveze ali razmerja in ločitev
 • Izgubo prijateljev in družinskih članov
 • Stres, krivda, sram in ljubosumje lahko privedejo do depresije, anksioznih motenj in kroničnih bolezni (na primer: bolezni srca ali sladkorna bolezen)
 • Zloraba psihoaktivnih snovi je lahko posledica poskusov spopadanja s čustveno bolečino nezvestobe in lahko vodi do odvisnosti 
 • Spolno prenosljive bolezne, če je (ali ima) vaš nezvesti partner morda nezaščitene spolne odnose z več partnerji
 • Pravne in finančne težave
 • Travma in posttravmatska stresna motnja6

Tuja strokovnjaka za nezvestobo, Benjamin Warach and Lawrence Josephs, navajata3:

“Po ugotovljenih dogodkih nezvestobe s strani obeh primarnih partnerjev, se ta primarna razmerja pogosto ohranijo v splošnem disforičnem ali negativnem vzdušju".


V drugi raziskavi so strokovnjaki izmerili, da so bili daljši odnosi s partnerjem, ki je prevaral, povezani z večjo depresijo in anksioznostjo, razlike med spoloma pa niso bile ugotovljene – kar pomeni, da se lahko s težavami v duševnem zdravju po nezvestobi spopadajo tako ženske kot tudi moški4.

Okrevanje po nezvestobi s psihoterapijo

Prvi korak k okrevanju po partnerjevi nezvestobi je iskanje strokovne pomoči – psihoterapije. Ponovna vzpostavitev zaupanja in intimnosti v odnosu po aferi, je lahko izjemno zahteven proces.

Psihoterapija vam lahko pomaga razumeti, kaj povzroča težave v vašem odnosu, bodisi da gre za način medsebojnega komuniciranja bodisi za vaše vrednote in cilje. Ko razumete, kaj je vzrok težav, lahko skupaj poiščete rešitve, namesto da jih poskušate rešiti sami.

Pomembno si je zapomniti, da pri varanju nikoli ne gre samo za “seks”. Gre za čustva in načine, kako se ta čustva izražajo v odnosu. Če vas partner vara, je to morda zato, ker od vas ni dobil tistega, kar je potreboval – in če je to res, potem pri varanju ne gre le za to, da je podlegel skušnjavi. Morda je bilo krivo to, da vi niste izpolnili njegovih potreb.

Psihoterapija lahko pomaga tako partnerju, ki je bil v razmerju prevaran in tudi partnerju, ki je varal, priporočljivo pa je tudi, da se srečanj udeležita oba (v kolikor je partner v to pripravljen). Dobrega psihoterapevta lahko najdeta v skoraj vseh mestih po Sloveniji: 

V kolikor se psihoterapije ne želite udeležiti, lahko razmislite o treningu čuječnosti. Čuječnost je praksa prisotnosti v danem trenutku in pozornosti na svoje misli, občutke in čustva brez presojanja. V bistvu je to način, kako se naučiti opazovati stvari, ne da bi se nanje čustveno odzvali5.


Vse o čuječnosti: Kaj je čuječnost?

Ko ste v razmerju, v katerem ste bili prevarani, je težko, da se ne odzovete čustveno – morda bi radi jokali, kričali ali vrgli kaj čez sobo. Takšen odziv je povsem normalen, a lahko dolgoročno vodi do drugih motenj in poslabšanega zdravstvenega stanja. Ob vaji čuječnosti boste ponovno pridobili nadzor nad svojimi čustvi, namesto da bi jim dovolili, da ta nadzorujejo vas.

Forum za izpovedi varanja

Včasih pomaga že to, da slišimo zgodbe drugih, ki so se znašli v podobni situaciji kot mi sami. Zato vam tukaj pripenjamo rubriko za varanje na forumu med over net

Pogosta vprašanja

Bil sem prevaran/a. Ali naj nadaljujem zvezo?

Če ste bili prevarani, verjetno niste prepričani, ali bi razmerje nadaljevali ali ne. Tukaj je nekaj korakov, ki jih lahko naredite:

1) Bodite iskreni do sebe glede svojih čustev. Dobro premislite, kaj čutite glede same nezvestobe in kako ta vpliva na vaš dolgoročni pogled na partnerja. 

 • Ali menite, da gre za izjemo?
 • Ali pa gre morda za ponavljajoč se vzorec?
 • Ali menite, da je ta oseba na splošno oseba, ki ji je mogoče zaupati?

2) Razmislite o partnerjevem odzivu in motivih za prevaro ter o njegovi stopnji kesanja. Če mu/ji je resnično žal, razmislite o skupnem reševanju tega problema s svetovanjem in psihoterapijo - morda se bosta lahko iz te izkušnje kaj naučila.

Kaj storim, če sem spoznal/a nekoga novega?

Vsem se nam je že zgodilo: z nekom ste v odličnem razmerju, nato pa spoznate nekoga novega. Misel na preživljanje časa z obstoječim partnerjem se nenadoma začne zdeti nekoliko naporna.

 • Kaj storiti v tem primeru?
 • Kako se razidete, ne da bi ga/jo prizadeli?
 • In kako preprečiti, da z vašim novim razmerjem ne bi postali “čudni”?

Prvič, ne skrbite – niste slaba oseba, ker imate te občutke. Včasih se tako zavijemo v eno osebo, da pozabimo videti celotno sliko. 

In ko spoznamo nekoga drugega, ki nam daje občutek, da obstaja še kaj več od našega trenutnega razmerja, je težko, da ne bi imeli občutka, da nam nekaj manjka.

V takšnih primerih je pomembno, da se spomnite, da je vaš trenutni partner še vedno izjemna oseba, ki si zasluži ljubezen in spoštovanje. Zato ne sprejemajte nepremišljenih odločitev, preden ne premislite. Namesto tega si vzemite nekaj časa in razmislite, kaj se trenutno dogaja v vašem življenju in ali bi bila ta nova oseba lahko del rešitve ali del problema. 

V kolikor vam kalkulacije med novim in obstoječim partnerjem povzročajo težave, se lahko o tem odkrito in diskretno pogovorite z usposobljenim psihoterapevtom, ki vam bo na podlagi vaših čustev in ponotranjenih želj, pomagal pri izbiri prave rešitve.

Kontaktirate nas lahko na pomoc@spoznaj.si in povezali vas bomo z nekom, ki je zaupanja vreden in vam bo znal svetovati kako naprej.

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose
Viri
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Kaj je depresija? — Vse o depresiji

Kaj je depresija? — Vse o depresiji Preberite več

Odkrijte učinkovite načine za obvladovanje in zdravljenje depresije

Ste anksiozni?

Ste anksiozni? Preberite več

Naučite se učinkovitih tehnik za obvladovanje anksioznosti oziroma tesnobe

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Kaj je psihoterapija?

Kaj je psihoterapija? Preberite več

Pridobite samozavedanje čustev in osebnostno rast s psihoterapijo

Izboljšajte razmerje z
branjem naslednjih objav

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberite več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberite več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Vse o zdravem partnerskem odnosu

Vse o zdravem partnerskem odnosu. Preberite več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Duševno zdravje in
razvoj otrok

Kaj je ADHD?

Kaj je ADHD? Preberite več

Obvladajte motnjo ADHD in izboljšajte vsakodnevno delovanje

Imate avtista? — Vse o avtizmu

Imate avtista? — Vse o avtizmu Preberite več

Preberite kako prepoznati otroka z avtizmom in kako mu pomagati

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Motnje prehranjevanja
in motnje spanja

Kaj je anoreksija?

Kaj je anoreksija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za anoreksijo

Kaj je bulimija?

Kaj je bulimija? Preberite več

Poiščite zdravljenje in podporo za bulimijo

Kaj je motnja prenajedanja?

Kaj je motnja prenajedanja? Preberite več

Premagajte prenajedanje ali prenajedanje in izboljšajte svoj odnos do hrane.

Potrebujete psihoterapevta?

Predelajte svoje travme in stiske ter poskrbite za svoje duševno zdravje s psihoterapijo

Ste v stanju nespečnosti?

Imate nespečnost? Preberite več

Premagajte nespečnost in si zagotovite dober nočni počitek

Ste se znašli
v duševni stiski?

Psihoterapija vam lahko zagotovi podporo in orodja, ki jih potrebujete za obvladovanje čustev in izboljšanje splošnega počutja.

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj

Spletna stran in SEO optimizacija: osvojisplet.si