Objavljeno: 28 December 2022 |
Posodobljeno: 29 Januar 2023

Kaj je zakonska terapija (psihoterapija)?

Avtor: Ana Kastelic, BA. pth.

Strokovno pregledala: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Zakonska terapija | Psihoterapija Spoznaj

Kaj je zakonska terapija (psihoterapija)

Zakonska psihoterapija je kratka in se osredotoča na iskanje rešitev. Večina parov konča terapijo v 20 srečanjih, vendar je povprečje bolj podobno 12 srečanjih.

Zakonska terapija lahko poteka enkrat na teden ali vsak drugi teden, odvisno od tega, kakšen je dogovor med parom in terapevtom in kakšni so postavljeni cilji. Zakonsko svetovanje najbolje deluje, kadar sta oba pripravljena trdo delati kot posameznika in kot par, da bi našla rešitve za težave v odnosu.

Na podlagi ugotovitev študije2 je uporaba psihoterapevtskih metod učinkovita pri izboljšanju zakonske funkcije in intimnosti v zakonu.

Različne vrste psihoterapije lahko pomagajo številnim ljudem. Glede na vašo situacijo bo morda individualna psihoterapija zadostovala. Kadar imata kot mož in žena težave, lahko to vpliva na celotno družino, pri čemer pogosto trpijo tudi otroci in najstniki. Če ste s terapevtom iskreni glede svojih skrbi in težav, vam lahko pomaga najti najboljše rešitve za vas in vašo družino

Kako vama lahko zakonski terapevt pomaga

Pari, ki želijo najti načine za izboljšanje svojega odnosa, lahko izkoristijo zakonsko psihoterapijo. Svetovanje lahko pomaga na različne načine v različnih obdobjih razmerja in lahko reši številne težave, ki se lahko pojavijo v zakonu.

Zakonska psihoterapija je lahko koristna tudi za mlajše pare. Svetovanje vama lahko pomaga, da se že od začetka zakona pogovarjata na zdrav način. Pogosto se zgodi, da pari, ki so se pred poroko udeležili psihoterapije, imeli tudi večjo verjetnost, da bodo dolgoročno ostali skupaj.

Koristi tudi tistim, ki se želijo izboljšati kot par, a deluje le takrat, kadar sta oba pripravljena ponuditi iskrenost glede svojih napak in sta pripravljena na spremembe.

Presenetljivo, a splošno znano dejstvo je, da se med polovico in dvema tretjinama zakonskih zvez konča z ločitvijo3. Tudi če zakonca že razmišlja o ločitvi, jima lahko psihoterapija še vedno koristi, a je pomembno, da se oba posvetujeta še preden se težave preveč zaostrijo.

Ali v vašemu zakonu
primanjkuje komunikacije, intimnosti
in povezanosti?

Razmislite o skupni pogovorni terapiji. Izpolnite spodnji obrazec in diskretno vas bomo povezali z zanesljivim zakonskim psihoterapevtom.

Vaši osebni podatki so zavarovani. Več o zasebnosti 

Kdaj na zakonsko psihoterapijo

Zakon in prepiri gredo pogosto skupaj. Pogosti razlogi zakaj se pari odločajo za obiskovanje zakonske terapije so na primer težave z denarjem, varanje oziroma nezvestoba, različne ideje o vzgoji otrok, ponavljajoči se prepiri ali v nekaterih primerih celo nasilje. Kadar obdobja napetosti trajajo dlje časa, se vam lahko zdi, da je oseba, ki je bila prej vaš najtesnejši prijatelj, zdaj na drugem koncu sveta.

Danes je spolno nezadovoljstvo razlog za propad 50 % zakonskih zvez4. Rezultati raziskave so pokazali, da zakonska terapija vpliva posredno tudi na kakovost seksa in povečuje spolno zadovoljstvo parov.

Ne glede na to, kakšne težave imata v odnosu, vama lahko zakonska terapija pomaga razrešiti te težave. Med psihoterapijo se lahko naučita, kako se s partnerjem spoštljivo pogovarjati o težavah in ponovno vzpostaviti globok ter ljubeč partnerski odnos.

Nekateri ljudje mislijo, da obisk psihoterapije pomeni, da je vaše razmerje "propadlo", vendar nič ni bolj daleč od resnice. Izbira zakonske psihoterapije nakazuje zgolj na željo dveh posameznikov po obnovi zdravega zakona, ki bo trajal.

Cena in potek zakonske terapije

Večina zakonskih terapevtov želi, da se srečanj udeležita oba partnerja. To je najboljši način delovanja terapije, saj želi terapevt videti, kako se pogovarjata drug z drugim. Z vpogledom v njuno komunikacijo, dobi terapevt jasno sliko o morebitnih vrzelih v načinu komunikacije, na podlagi katerih paru sestavi konstruktivne predloge.

Naloga dobrega psihoterapevta je, da ustvari prostor, v katerem:

  • se bosta oba s partnerjem počutila slišana in razumljena, 
  • bosta lahko vse "izpustila iz sebe" in 
  • se bosta lahko naučila, kako izboljšati komunikacijo in kako reševati težave v prihodnosti.

Na zakonski terapiji se boste s psihoterapevtom pogovarjali o občutkih, o katerih s partnerjem ne govorita vedno. To je lahko težko za oba, zato se pogosto zgodi, da se ljudje med srečanjem počutijo zelo vznemirjeni, jokajo ali kdaj povzdignejo glas. To se pogosto dogaja in je normalni odziv vsakega partnerskega srečanja. Večina zakonskih terapij traja le kratek čas, saj se večina parov nanje odpravi, da bi rešili določeno težavo.

Za terapevtsko uro zakonske psihoterapije boste v Sloveniji odšteli med 70 in 150 EUR.

Najboljši zakonski terapevt in kako ga izbrati

Pri iskanju dobrega psihoterapevta ali psihoterapevtke je v prvem koraku dobro, da si postavita cilje. Da je nek terapevt primeren, boste vedeli, če bosta s partnerjem čutila, da vas razume, in če bosta lahko iskreno povedala, kje vam pomaga in kje ne.

Dober terapevt bo vedel, da tisto, kar deluje pri enem paru, morda ne bo delovalo pri drugem, in ko boste izrazili svoje pomisleke, bo pripravljen spremeniti način dela z vami in vašim odnosom. Če vam terapevt po nekaj srečanjih ne bo všeč, je morda vredno poskusiti z nekom drugim.

Da vam olajšamo iskanje dobrega zakonskega psihoterapevta, smo za vas pripravili sezname preverjenih terapevtov po slovenskih krajih:

V kolikor ne živite v katerem izmed naštetih mest, lahko sezname terapevtov preverite tudi v drugih krajih po Sloveniji

Mož odklanja psihoterapijo - Kako ga prepričati?

Predlagati partnerju zakonsko terapijo je lahko strašljivo, saj ne veste, kako se bo ta odzval. Najpomembneje je, da ste s partnerjem iskreni in se z njim pogovorite o tem, kaj si želite. Da bo komunikacija uspešna mu povejte, da ga imate radi in da želite delati na tem, da bi se vajin odnos okrepil.

Veliko ljudi misli, da je zakonska terapija namenjena le popravljanju razpadlega zakona, vendar je resnica v tem, da se je lahko udeležite tudi z namenom, da vaš zakon ne razpade.

Alternativa za pare je lahko spletna ali online psihoterapija in je namenjena tistim, ki jim je stik oziroma soočanje v živo pomeni neprijetno izkušnjo ali pa tudi za tiste, ki še nikoli niso bili na terapiji. Spletna psihoterapija ponudi tudi prednosti parom, ki jim urniki ne dopuščajo, da bi se udeležili terapije v živo ali za pare, ki veliko potujejo, delajo dolgo v službi ali imajo majhne otroke in malo možnosti za njihovo varstvo.

Ne glede na to, katero vrsto zakonske terapije se boste udeležili, se prepričajte, da je psihoterapevt nekdo, ki mu lahko zaupate, ki je pozitiven, odprt, osredotočen na iskanje rešitev in prijazen do vaju obeh.

Getty images

Potrebujeta le
dober pogovor

Če imate občutek, da vaše zakonsko razmerje razpada in ne veste kako naprej, izpolnite spodnji obrazec in diskretno vas bomo povezali z zanesljivim psihoterapevtom.

Vaši osebni podatki so zavarovani. Več o zasebnosti 

Pogosta vprašanja

Ali zakonska terapija deluje in kakšne so izkušnje drugih ljudi?

Kratek odgovor je da, zakonska terapija večinoma deluje. Zakonska psihoterapija lahko deluje, kadar si oba resnično želita skupnega življenja in se imata rada. Uspešnost psihoterapije je žal omejena z vajino pripravljenostjo sodelovanja v terapiji. Pomembno je, da si oba želita delati in graditi na vajinem razmerju.

Velika prednost zakonske terapije je, da vam lahko pomaga ne glede na to, kako velika ali majhna je težava v razmerju. Prav tako ni nujno, da je to zadnja možnost ali nekaj, kar naredite le, ko je eden od vaju pripravljen obupati. Pomaga lahko tako paru, ki se je pravkar poročil in se želi naučiti, kako imeti dober zakon, kot tudi paru, ki je že dolgo skupaj in želi poglobiti odnos.

Psihoterapija ne zagotavlja, da boste lahko partnerju ponovno zaupali, potem ko vam je bil nezvest, ali da boste lahko skupaj reševali veliko težavo v vajinem odnosu.

S terapijo si lahko zagotovite, da najdeta najboljšo rešitev, kar pa žal za nekatere pare lahko pomeni razhod. Svetla stran takšne odločitve je ta, da po opravljenih terapevtskih srečanjih ti pari vedo, da so storili vse, kar so lahko.

Za druge pare je lahko psihoterapija uvod v nov in močnejši ter ljubeč odnos. Veliko parov se s terapije odpravi z novim “znanjem”, kako se prepirati na bolj zdrav in konstruktiven način, dober terapevt pa vas bo opremil tudi z orodji za reševanje težav, ki se v zakonu vedno znova pojavljajo.

Ugotovite kaj o zakonski terapiji menijo drugi slovenci in slovenke in si preberite zanimive objave na forumu

Kakšna je razlika med zakonsko psihoterapijo in psihoterapijo za pare?

Pari običajno obiščejo partnersko terapijo, ko imajo v odnosu večje ali manjše težave in želijo ugotoviti "zakaj". Pari, ki se odločijo za obisk zakonske terapije, nimajo vedno velikih težav v odnosu. Za zakonsko terapijo se odločijo, ker želijo biti pripravljeni na morebitne težave, s katerimi bi se lahko soočili kot zakonski par.

Na terapiji za pare se bodo ljudje poglobili v težave, ki jih imajo, srečanja pa bodo temeljila na temah, ki jih par potrebuje. Zakonsko svetovanje je manj oseben način iskanja pomoči in sam postopek srečanj ni vedno tako poglobljen. Gre predvsem za ugotavljanje, kakšne so lahko težave in učenje, kako jih rešiti oziroma doseči dogovor.

Kakšna je stopnja uspešnosti zakonske terapije?

Raziskave6 kažejo, da se 70 % parov, ki obiščejo zakonsko terapijo, po njej v razmerju počuti bolje.

Koliko srečanj je potrebnih pri zakonski psihoterapiji?

Večina srečanj traja šest mesecev ali manj, po ugotovitvah študije7, več kot 50% parov obišče manj kot 9 srečanj. Večina psihoterapevtov poroča, da je svetovanje tem manj učinkovito, čim dlje traja.

Lahko zakonska terapija pomaga pri varanju in nezvestobi?

Ničesar ni mogoče popraviti v enem samem srečanju s terapevtom, vendar lahko zakonsko svetovanje pomaga tudi po varanju. Nekaj časa bo trajalo, da boste ugotovili, kaj se dogaja v celotnem razmerju, vendar se lahko stvari izboljšajo. 

Študija5 je na podlagi 134 parov s problematiko nezvestobe in varanja analizirala, kakšen je odnos zakoncev po preteklih 5 letih opravljene psihoterapije. Ugotovili so, da je število parov, kjer je bila nezvestoba predelana z zakonsko psihoterapijo, po večini ohranilo svoj odnos in se izognilo ločitvi. Poleg tega so pari, ki so ostali poročeni, sčasoma poročali o večjem zadovoljstvu z odnosom, ne glede na pretekli status nezvestobe.

Znanstveno podprto
OpenClose
Literatura
OpenClose

Avtorica objave: Ana Kastelic, BA. pth. 

Strokovno pregledal: Helena Hošpel, psihoterapevtka

Deli objavo z nekom, ki jo potrebuje

Psihoterapevti svetujemo

Ste bili prevarani?

Ste bili prevarani? Preberi več

Vse o nezvestobi in kako odpraviti bolečino zaradi prevare v vašem odnosu

Je vaše razmerje kvalitetno?

Kakšen je vajin partnerski odnos? Preberi več

Vse o partnerskem odnosu, pomenu komunikacije in pogostih vzrokih toksičnega razmerja

Ima vaš partner narcistično motnjo?

Ima vaš partner narcistično motnjo? Preberi več

Ima vaš partner narcistično motnjo? Preberite kako prepoznati ali ste njegova žrtev 

Je vaš partner bipolaren?

Je vaš partner bipolaren? Preberi več

Ali vi ali vaš partner hitro menja razpoloženje? Preberite več in prepoznajte bipolarno osebo

Si želite odpraviti duševno stisko?

Odgovorili bomo v roku 12-24 ur.

Kontaktirajte nas preko elektronske pošte ali telefonske številke

Psihoterapija Spoznaj

Vse pravice pridržane © 2023 Psihoterapija Spoznaj